Renovarea școlilor continuă și în 2020, Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca își așteaptă rândul

0
726

Procesul de renovare a școlilor de circumscripție, selectate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), continuă. Prin intermediul Fondului de Investiții Sociale (FISM) în anul 2020 vor fi renovate opt instituții de învățământ. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) va asigura dotarea școlilor cu mobilier și echipamentul necesar desfășurării orelor practice. Proiectul este sprijinit  financiar de Banca Mondială și vine să transpună în fapt eforturile Guvernului Republicii Moldova de consolidare a calității educației. 

Selectarea școlilor a fost efectuată în baza unor criterii clare și transparente, convenite cu Banca Mondială,  conform cărora sunt eligibile doar școlile cu un număr de peste 600 de elevi.

„Prioritate au avut școlile cu perspectivă demografică  în care învață copii din mai multe localități și oferă un mediu prietenos copilului, dispun de cadre didactice, au o reușită școlară bună. Ministerului Educației Culturii și Cercetării îi revine misiunea de a asigura aceste școli cu echipament specific pentru laboratoarele de fizică, chimie și bilogie în baza standardelor aprobate. Mai exact, Ministerul alocă mijloacele financiare necesare. În medie este vorba de aproximativ 30 de mii de dolari pentru fiecare școală. O altă activitate implementată de MECC este instruirea cadrelor didactice privind folosirea echipamentului”, a specificat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ General MECC.

Renovarea școlilor are loc în baza unui Memorandum de înțelegere, semnat între MECC și FISM, lucrările de reparație și reconstrucție revenind în sarcina FISM.

„În prezent, în opt școli din țară procesul de renovare este în plină desfășurare. Avem 74% din lucrări efectuate la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Telenești. La această instituție vom continua procesul de renovare în baza unui nou contract, astfel încât până la sfârșitul anului gimnaziul să fie dat în folosință. Tot pentru anul curent preconizăm finisarea lucrărilor la alte șapte licee din țară: Liceul Teoretic „M. Eminescu” din orașul Cimișlia (60%); Liceul  Teoretic  „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sîngerei (42%), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Strășeni (41%), Liceul Teoretic „A. Doljnenko” din orașul Vulcănești, UTA Găgăuzia (40%); Liceul Teoretic „Stefan Holban”din  Cărpineni, Hîncesti (37%); Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul (22%) și Liceul Teoretic „Andrei Vartic” din orașul Ialoveni (10%)”, a precizat Sergiu Niculiță, directorul adjunct FISM.

FISM este responsabil de reabilitarea școlilor, elaborarea şi examinarea proiectelor de execuţie a lucrărilor, acordarea suportului în gestionarea, monitorizarea şi evaluarea proiectului, asigurarea respectării cerințelor de mediu.

În total, în cadrul PRIM vor fi renovate 23 de școli de circumscripție. Zece din acestea au fost deja date în folosință.

„După renovare, cele 23 de școli de circumscripție vor fi verificate, dacă corespund standardelor minime în educație. MECC a renovat în 2018 șase școli de circumscripție. Acestea au fost dotate cu mobilier și echipament pentru laboratoare. În 2019, prin intermediul FISM, au fost renovate alte patru școli de circumscripție. Chiar dacă una din condițiile în selectarea școlilor a fost ca numărul elevilor să nu fie mai mic de 600, avem două excepții: Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din Ștefan Vodă cu 599 elevi și Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din raionul Glodeni cu 483 elevi. Aceste școli au fost selectate deoarece sunt cele mai mari și în aceste localități există un spor de natalitate”, a menționat Sergiu Harea, coordonatorul PRIM.

Potrivit datelor FISM, în 2020 urmează a fi selectat contractorul în urma licitațiilor pentru desfășurarea lucrărilor civile la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Rezina, Liceul Teoretic „ Mihai Eminescu” din orașul Anenii Noi, Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca. Alte două școli de circumscripție sunt la etapa de proiectare: Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Cojușna, Strășeni, Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din Rezeni, Ialoveni.

Perioada de renovare a unei scoli este de 13 luni. Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022. Bugetul total al Proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială.

SURSA: Serviciul de Comunicare și PR al Proiectului Reforma Învățământului în Moldova


Articolul precedentIurie Groșev este noul antrenor al echipei Florești
Articolul următorFOTO: Secția Pediatrie a fost inaugurată după renovare, vezi primele imagini din secție
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.