Record mondial înregistrat în RM: PATRU SUSPENDĂRI A CÂTE CINCI MINUTE!

0
102

Nu știu câți politicieni de pe malul Bâcului au studii teatrale (foarte probabil niciunul să nu aibă „diplomă”), dar un lucru este foarte clar: mulți dintre ei sunt actori înnăscuți și, cu siguranță!, ar putea face față (iar unii chiar fac cu mare succes!) oricăror provocări de acest gen, dar mai cu seamă dacă ar fi vorba de ceva grotesc și anapoda.

Ipocrizia și fățărnicia unora, în colaborare cu cinismul și ambiția altora au transformat unele instituții ale statului, în opinia mea, în veritabile scene ale teatrului absurdului. Nu zic acum despre furturi de miliarde sau despre matrapazlâcuri gen transmiterea în ghearele morții a unor persoane care, chiar dacă au vreo vină, trebuie tratate omenește, dar nu în dependență de interesele cuiva, zic despre alte lucruri și acțiuni care ne transformă pe noi, acei care merităm să fim tratați ca persoane cu substanță cenușie, dar nu ca niște scule de vot, din simpli cetățeni în consumatori de minciună și scenarii unul mai aiurit decât altul.
Să zicem, cui încă nu îi este greață de joaca de-a suspendările președintelui, care deja au fost patru la număr și nimeni, probabil, nu poate pune mâna în foc că astfel de combinații nu se vor repeta. Or, cât de bun actor trebuie să fii pentru a mima apărătorul intereselor naționale — pe de o parte și luptătorul cu mafia cocoțată la guvernare — pe de altă parte. Cât de indiferentă trebuie să-ți fie opinia publică și părerea partenerilor de dezvoltare, dacă ai transformat principalele instituții ale statului — parlamentul, guvernul și președinția — într-o arenă de circ (că, la urma urmei, Circul de stat din Chișinău totuna activează din paște în paște), în cel mai bun caz, sau într-o casă de nebuni, în cel mai rău caz. Trebuie să fii chior și surd ca să nu înțelegi că și Dodon, și acei care îl contestă joacă pe aceeași parte a baricadei, că și unii, și alții urmăresc interese care îi apropie și care îi fac aidoma unor siamezi, care și-au despărțit trupurile, dar au același duh. Sau cui îi trebuie acest spectacol cu suspendările, dacă există și alte căi de a rezolva problemele și de a nu ne face de rușine în fața întregii lumi. Nu de alta, dar nu există, cu siguranță!, în lume o altă țară în care președintele să fie suspendat de 4 ori pe 5 minute, dar fără consecințe majore. La urma urmei, ar fi mai bine, zic eu, să calce ambele părți ”beligerante” pe propriile orgolii și să recunoască că tot acest spectacol urmărește interese meschine și electorale și nu are nimic comun cu liniștea și bunăstarea noastră.
Altfel, sunt gata să pun pariu că după alegerile din februarie 2019 toate aceste „războaie de uzură”, tot acest talmeș-balmeș, toată această hârâială și tot acest spectacol de joasă speță vor deveni istorie și actorii noștri vor urca cuminți într-o barcă numită „Pro-Moldova” (corect ar fi pro-Republica Moldova) și vor vâsli împreună în direcția Est, îndepărtând tot mai tare și tot mai mult visul nostru european.

Cui încă nu îi este greață de joaca de-a suspendările președintelui, care deja au fost patru la număr și nimeni, probabil, nu poate pune mâna în foc că astfel de combinații nu se vor repeta. Or, cât de bun actor trebuie să fii pentru a mima apărătorul intereselor naționale — pe de o parte, și luptătorul cu mafia cocoțată la guvernare — pe de altă parte.

Și încă ceva despre suspendările președintelui. Dacă se dorea serios schimbarea situației și dacă președintele și guvernarea cu adevărat gândesc și privesc diferit lucrurile (dar nu suferă de strabism), demult acei de la guvernare puteau tăia poalele și-i arăta lui Dodon cine comandă într-o republică parlamentară, dar se vede că altele sunt interesele celor cu pâinea și cuțitul în mână. În acest context, mi se pare relevantă opinia expertului în drept constituţional Nicolae Osmochescu, care spunea, zilele acestea, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă: „…De când domnul Dodon este președinte al Republicii Moldova, el a încălcat de mai multe ori mai grav și mai serios, cu efecte mult mai negative, Constituția și s-au acumulat absolut suficiente sau mai mult decât suficiente motive și criterii pentru a iniția procedura de impeachment… Dacă pornim strict de la conținutul, spiritul și buchea Constituției Republicii Moldova, de atâtea ori de câte va fi nevoie, pentru că în Constituție nu este stipulat expres de câte ori poate fi suspendat președintele. Este stipulat că el poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcțiilor sale constituționale. Și este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcții pe care el este obligat s-o exercite — desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcție de ministru”.
Fără comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.