„Racla” discordiei

0
42

În fiecare an, la 21 noiembrie, de ziua prăznuirii sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” de la Soroca sunt expuse spre închinare Moaștele Fericitei Matrona. Racla este adusă tocmai de la Moscova, iar cu această ocazie sunt organizate și pelerinaje  individuale sau în grup. Subiectul, însă, lasă loc și de alte interpretări. Potrivit activistului Ion Andronache, racla expusă la Soroca nu e altceva decât o bucățică din corpul femeii Matrona Nikonova, decedată la Moscova acum aproape 70 de ani. 

„Este deja al șaptelea an consecutiv de când aceste sfințenii ajung la Soroca. Le aducem aici la 21 noiembrie, întrucât la 22 noiembrie se prăznuiește sfânta cuvioasa Matrona din Constantinopol, Sfânta Ocrotitoare a Fericitei Maicii noastre Matrona”, a declarat Preasfințitul Ioan, episcop de Soroca, pentru Observatorul de Nord.

Activistul civic și vloggerul Ion Andronache desconsideră această practică de venerare a rămășițelor unui cadavru. Potrivit lui, acțiunea ar fi una bazată doar pe scopuri mercantile și nici pe departe un ritual creștin.

Andronache însă nu explică exact la ce cunoștințe teologice se referă atunci când spune că acești oameni ar fi prostiți. Am încercat să luăm legătura pentru un comentariu mai desfășurat, dar acesta ne-a ignorat apelurile.

Sursa Foto: facebook.com/Ion Andronache

De cealaltă parte, teologul Vadim Cheibaș, care este și secretarul Mitropoliei Moldovei, a refuzat să comenteze declarațiile lui Andronache și ne-a îndemnat să urmărim un documentar realizat de presa rusă cu privire la istoria Fericitei Matrona de la Moscova.

Potrivit site-urilor teologice, Sfânta Matrona din Moscova s-a născut la începutul anilor 1880. De-a lungul vieții, ea a fost o femeie foarte credincioasă, de mică prevestindu-i-se sfințenia.

„La botezul ei s-a întâmplat prima minune: când preotul a cufundat-o în cristelniță, cei prezenți au văzut cum deasupra ei se înălța un stâlp de fum bine înmiresmat. Copilul s-a născut însemnat, pe pieptul fetiței era o mică umflătură în formă de cruce, o cruciuliță în relief, nefăcută de mână omenească. Astfel au înțeles părinții că fetița era aleasă de Dumnezeu și așteptau să vadă ce va fi cu ea.”

Matrona s-a născut fără vedere, iar la 17 ani i-au paralizat picioarele. Pe tot parcursul vieții ea a primit oameni la consiliere și se zvonește că îi vindeca de boli și ferea de necazuri prin rugăciunile ei. În 1952 ea a murit, iar în 1998 au fost descoperite moaştele sale nestri­cate, pentru ca în anul următor să fie trecută în rândul sfinților de Biserica Rusă.

Recent, Moaștele Fericitei Matrona de la Moscova au ajuns și la Soroca. Pe perioada întregului post al Crăciunului, creștini din toate colțurile republicii pot veni pentru a se ruga și închina relicvei.

Jurnaliștii de la Observatorul.md i-au întrebat pe enoriași ce îi determină să vină să se roage la aceste moaște.

„Datorită bisericii acum sunt însărcinată. Puterea rugăciunii este tot ce are omul mai de preț. Eu îndemn toți creștinii să vină și să se închine Sfintei Fericite Matrona. Doar prin rugăciune putem obține tot ceea ce ne dorim”, menționează Irina Prodan.

Sursa Foto: observatorul.md

„Sunt foarte bucuroasă ca Sfânta și Fericita Matrona vine la noi, la Soroca. Vin la biserică în fiecare zi de sărbătoare să mă închin tuturor sfinților și să cer iertare de păcate. Astăzi sunt aici pentru a mă ruga și închina”, a spus și Tatiana Cebotarean.

Moaștele Sfintei Matrona vor fi expuse în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca până pe 5 ianuarie 2022.

Patricia PODOLEANU, AGORA


Articolul precedentÎn atenția conducătorilor auto: PUTEȚI MERGE LA DRUM FĂRĂ A AVEA ASUPRA VOASTRĂ PERMISUL DE CONDUCERE
Articolul următorCOVID-19 la Spitalul Raional Soroca – 24.11.2021- 25.11.2021 / INFORGRAFIC
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.