Prognoze pozitive din partea viceministrului Economiei (FOTO)

0
28

Astăzi a avut loc o întâlnire de lucru cu viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, în conformitate cu orarul întîlnirilor membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii, în sala de protocol din incinta Primăriei orașului Soroca.

În cadrul întrevederi, viceministrul a adus la cunoștință celor prezenți reformele care se implementează la ora actuală, ultimele decizii și noutăți care figurează pe agenda de lucru a ministerului. Unul din principalele subiecte abordate a fost importul și exportul de produse în țară. În acest sens, Vitalie Iurcu a menționat că urmează să fie redus importul de produse din Ucraina și Republica Belarus în Republica Moldova pentru a da prioritate produselor autohtone. Ministerul își propune ca 50% din produsele care se vând pe piață să fie din RM.

De asemenea, viceministrul a vorbit despre anumite facilități pe care le vor avea agenții economici sau cei care doresc să se lanseze în afaceri. La această etapă urmează să fie reduse numărul de zile la înregistrarea unei afaceri, precum și numărul de certificate care trebuie prezentate. “Vizita dată este parte componentă a deplasărilor în teritoriu a reprezentanților Guvernului pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă, pe de o parte agenții economici, iar pe de altă parte, administrațiile publice locale”, a declarat pentru Observatorul de Nord, Vitalie Iurcu.

Referindu-se la impedimentele pe care le întâlnesc în activitatea lor agenții economici la exportul produselor în Federația Rusă, viceministrul a remarcat faptul că, “în acest sens, se elaborează o foaie de parcurs pentru ameliorarea relațiilor bilaterale economice cu Rusia. Au avut loc un șir de întrevederi la Moscova în luna august, iar în luna octombrie este planificată o vizită a vicepremierului rus, Dmitrii Rogozin, în Republica Moldova. Sperăm ca să fie definitivată această foaie de parcurs și ca rezultat să dezblocăm exportul de produse moldovenești pe piața rusă”.

Potrivit ministrului, se prevăd și alte piețe de desfacere pentru producătorii autohtoni. “Recent a fost semnat acordul de liber schimb cu Turcia. Avem acord de liber schimb semnat cu UE, în cadrul CSI, cu Republica Turcia și în prezent urmează să semnăm un acord de liber schimb cu Egiptul, care are o piață foarte mare și este important pentru noi, precum și cu Republica Populară Chineză”.

Viceministrul a accentuat că cei care doresc să afle mai multe detalii despre cum își pot promova și comercializa produsele, precum și despre atragerea investițiilor, pot apela la Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), care este instituția publică coordonatoare în domeniul implementării politicilor dedicate competitivității, promovării exportului din Republica Moldova și atragerii investițiilor, în care Ministerul Economiei are calitatea de fondator. Organizația lucrează în diverse domeni, precum agricultură, industrie, textile și altele.

La capitolul importuri și exporturi, viceministrul a mai adăugat că țara noastră înregistrează o diminuare care este legată în mare parte cu situația instabilă pe piețele adiacente.

La finalul întrevederii, oficialul a propus celor prezenți să expedieze în următoarea săptămână lista de întrebări pe subiecte ce țin de competența ministerului, pentru a primi un răspuns oficial cât mai curând din partea acestuia.

ANUNȚ

Ministerul Economiei și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO), în colaborare cu alte instituții de stat și parteneri din mediul public și privat, organizează în perioada 4 – 7 octombrie curent, cea de-a patra ediție ”Moldova Business Week 2016”.

„Moldova Business Week” reprezintă un complex de evenimente orientate spre promovarea imaginii țării peste hotare, precum și stimularea atragerii investițiilor străine în economia națională. Totodată, evenimentul are drept scop ameliorarea climatului investițional, dezvoltarea parteneriatelor dintre companiile autohtone și cele străine, sporirea competitivității.

Dacă sunteți interesat de oportunitățile comerciale și investiționale din Republica Moldova, nu ezitați să vă înregistrați la eveniment pe linkul de mai jos: www.mbw.md

Printre partenerii evenimentului sunt Ministerul Economiei Republicii Moldova, Organizația de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova, Camera de Comerț Americană din Moldova, Agenția Turismului, Proiectul de Consiliere a Guvernului în Reforma Economică, GIZ, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.