Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” în colaborare cu Anticafenea Bălți au desfășurat o serie de traininguri pentru tinerii din municipiul Bălți cu genericul,,Inițiere în drepturile omului. Activism civic. Principiile statului de drept”.
Participanții au aflat cum e să fii un cetățean activ în comunitatea din care faci parte, care sunt modalitățile de comunicare cu autoritățile publice locale, cum poți fi util pentru comunitate și cum să participi la dezvoltarea comunității. De asemenea, tinerii au discutat despre noțiunile drepturilor omului și particularitățile acestora, perioadele istorice ale apariției drepturilor omului, aceasta fiind partea teoretică a trainingului.
A urmat partea practică, în care tinerii împărțiți în grupuri au mers prin cartierele municipiului Bălți și au identificat o listă de probleme comunitare pe care le-au prioritizat. Apoi fiecare grup dintre cele formate au ales câte o problemă pentru care urmează să identifice și soluții. În etapa următoare, participanții se vor antrena în elaborarea petițiilor bazate pe această listă de probleme. Petițiile vor fi înregistrate la APL, iar rezultatul acestora va fi monitorizat de tineri.
Această activitate face parte din proiectul „Anticafeneaua din Balti- Spatiu participativ pentru tineri”, implementat de AO Anima, în cadrul Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.
- Adrian Romanciuc, participant: La acest training eu am învățat: care este relația om-stat, în ce ea constă, cum putem depista probleme comunitare și cine sunt Actorii Publici. Despre implementare încă e prea degrabă de vorbit, căci proiectul nu e finisat, dar gânduri și idei deja sunt. În mare parte, împreună cu prietenii și colegii, am depistat trei probleme grave, dar eu vreau să mă axez pe problema iluminării în parcuri. Curând va fi următoarea întâlnire în cadrul proiectului și sunt sigur că de la acel moment planurile pe care mi le-am propus vor începe să se îndeplinească.
- Eremenco Mări, participantă: La primul training am discutat despre drepturile omului, cum au apărut și ce relații sunt între un om și un reprezentant al statului; am aflat despre multe drepturi de care mă folosesc în viața cotidiană: că într-o conversație pot să-mi expun opinia liber fără să mă tem că cineva o să mă întrerupă, că pot să rog să mi respecte dreptul la opinie, chiar dacă ea nu place cuiva. Am aflat despre multe drepturi noi pe care nu le cunoșteam și cum în unele situații ele ma pot ajuta. De exemplu, într-un conflict cu un reprezentant al statului eu ma pot apăra având aceste drepturi. Apoi ne-am împărțit în grupuri și am cercetat problemele comunitare, după care le-am adunat, le-am sistematizat și le-am prioritizat. Pentru una dintre probleme fiecare grup urmează să prezinte soluții. După ziua petrecută în teren am văzut indiferența oamenilor și ne informarea lor în legătura cu problemele din comunitate.
- Nonna Mihalcean, director executiv AO CIDP Anima: La trainingul nr. 3, participanții vor învăța să scrie petiții pentru soluționarea problemelor comunitare identificate. Aceste petiții vor fi înregistrate de tineri la APL. Ca formatori în cadrul cursului din proiect sunt invitați domnul Alexandru Zubco, șef Direcția Prevenirea Torturii Oficiul Avocatul Poporului, expert în drepturile omului și doamna Aliona Irina Ceban, lucrător tineret, formator în educație non formală și specialist în Dezvoltare personală și Comunicare.
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.