Primii 20 de pompieri din Republica Moldova au plecat în Grecia în misiune de stingere a incendiilor. Maia Sandu: „În Europa solidarității, țările se ajută reciproc”

0
29

Pompierii din Republica Moldova vor participa în misiuni de localizare și stingere a incendiilor în Grecia, țară cu risc sporit de incendii pe timp de vară. Primii 20 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne au plecat sâmbătă, 13 iulie, spre Republica Elenă. Programul este organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, informează MOLDPRES.

La ceremonia de detașare a efectivului a participat Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, ambasadorul Republicii Elene la Chișinău, Nikolas Krikos, și conducerea IGSU al MAI.

Echipa formată din specialiști în domeniul stingerii incendiilor forestiere din cadrul IGSU va deveni parte a efortului european în procesul pregătirii forțelor de intervenție conform standardelor europene în cazul producerii incendiilor de pădure, ceea ce va contribui la protecția comunităților și a mediului înconjurător.
În anul 2024, țările solicitante de sprijin pentru limitarea incendiilor sunt Grecia, Italia, Franța, Spania și Portugalia.

Președinta Maia Sandu: „În Europa solidarității, țările se ajută reciproc. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că v-ați asumat această misiune. Această misiune este o dovadă în plus că Republica Moldova nu doar primește ajutor, ci și oferă ajutor. Este important să continuăm să consolidăm capacitatea serviciului situații de urgență, să acționeze în situații complicate. Este important să îi ajutăm pe cetățeni să învețe să se comporte în astfel de situații. Am toată încrederea că o să vă descurcați bine. Bineînțeles, vreau să vă rog să fiți prudenți, pentru că noi vă așteptăm acasă sănătoși. Această misiune va contribui și la îmbunătățirea în continuare a relațiilor noastre cu Republica Elenă, cu care avem deja relații foarte bune. Dvs. sunteți ambasadorii noștri în această țară. Rolul salvatorului doar va crește în anii ce urmează.”

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros: „Astăzi, Republica Moldova face încă un pas înainte ca să demonstreze că este un partener de încredere pentru țările UE. Republica Moldova este unica țară admisă în Mecanismul de Protecție Civilă în această misiune, alături de Bulgaria, Malta și România. Dvs. aveți o misiune și o sarcină foarte dificilă și sunt convins că sunteți pregătiți pentru a face față acestei sarcini. Vă doresc succes și nu uitați că reprezentați nu doar IGSU și MAI, dar și întreaga țară. Vă mulțumesc pentru curajul și devotamentul pe care le manifestați, participând la astfel de misiuni.”

Colonelul Alexandru Oprea, Șeful IGSU: „Echipa Republicii Moldova destinată plecării în misiune este în fața noastră. Colegi, ați trecut toate exercițiile fizice și practice, cunoașteți toate procedurile aplicabile în asemenea misiuni. Prin această misiune, Republica Moldova se alătură principiului de bază al Mecanismului de Protecție Civilă al UE și al solidarității.”

Echipa Republicii Moldova este formată în total din 40 de pompieri și 7 unități de tehnică de intervenție. Douăzeci de angajați din cadrul IGSU cu 5 unități de tehnică au plecat în Republica Elenă pe data de 13 iulie. Pe 29 iulie, alți 20 de salvatori vor fi detașați în regiunea NEA Makri cu 2 unități de tehnică pentru efectuarea rotației de efectiv.

În perioada 16 iulie – 15 august 2024, echipa pompierilor de combaterea terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) va participa la misiunea de pre-poziționare în cadrul Programul European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă regiunea NEA Makri. Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, prin executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a eventualelor focare în locațiile stabilite de forțele locale, eficientizarea activității de pregătire a echipelor, precum şi îmbunătățirea interoperabilității între acestea.

În contextul în care incendiile de pădure au devenit o amenințare tot mai frecventă și devastatoare în întreaga lume, inclusiv în statele membre ale UE, IGSU al MAI a fost selectat să contribuie la acest efort comun de gestionare și reducere a riscurilor asociate acestui fenomen. În total au fost selectate echipe de intervenție din 12 țări: România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia, Austria, Franța, Spania și Republica Moldova, cu efectiv în număr total de peste 500 pompieri.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană, iar o parte de cheltuieli va fi suportată de Republica Moldova. Misiunea este gestionată de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO), având ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de răspuns și interoperabilitatea între echipamentele și echipele de intervenție din diferite țări europene.

sursa: moldpres.md


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentComisia pentru Situații Excepționale: A sista lucrările pe șantierul de construcții de pe str. Ion Creangă,1. Alexandru Cimbriciuc: Bravo celor de la Soroca Gaz
Articolul următorRăspuns la întrebarea care îi frământă pe mai mulți soroceni: Ce se construiește pe locul fostei cafenele „Floricica”?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.