În 2023, ouăle au intrat în rândul produselor cu cea mai rapidă creștere din R. Moldova. Numai în noiembrie, prețul lor s-a majorat cu peste 9,1%. După cum se întâmplă adesea, atunci când se scumpesc anumite produse, oamenii vor să cumpere mai mult pentru a avea rezerve pentru viitor. În plus, sunt gata să cumpere nu numai produse din magazine, ci și de la producătorii privați.
De ce sunt periculoase ouăle?
Principalul pericol pentru sănătate nu îl reprezintă ouăle în sine, ci bacteria salmonela. Ea trăiește în intestinele multor animale cu sânge cald. Acolo se comportă pașnic, dar atunci când nimerește în mâncare pot face rău oamenilor.
Salmonela provoacă boli grave – tifoidă și salmoneloză. Principalele lor simptome sunt greața, vărsăturile și diareea. Aceste boli pot fi mortale pentru adulții mai în vârstă, copiii mici și oricine are un sistem imunitar slăbit sau probleme cronice severe de sănătate.
Salmonela ajunge pe masă cu legume, carne și ouă prost spălate. Pentru a asigura siguranța, alimentele furnizate magazinelor sunt verificate constant de către serviciile sanitare, deși încă nu este posibilă protejarea completă împotriva bacteriilor.
Salmonela poate apărea nu numai pe coajă, ci și în interiorul oului în stadiul de formare la pasăre. Astfel, un ou întreg fără crăpături sau deteriorare poate fi potențial periculos.
În R. Moldova, calitatea ouălor este monitorizată de ANSA, care verifică dacă toate fermele de păsări respectă standardele sanitare.
Pentru a minimiza riscul de infectare cu salmoneloză, ar trebui să cumpărați ouă din magazinele care au certificate de calitate și să respectați toate regulile de depozitare. Iată ce trebuie să știi despre păstrarea ouălor.
Păstrarea la temperatură camerei vs. la frigider:
- Ouăle pot fi păstrate și la temperatura camerei, nu neapărat la frigider, însă pe o durată mai mică de timp
- După achiziționare, ouăle trebuie puse la frigider, la o temperatură cuprinsă între 1 și 5 grade Celsius.
- Recomandarea este să le păstrezi în cartonul în care le-ai cumpărat și să le depozitezi pe unul dintre rafturile frigiderului, nu pe ușa acestuia, pentru a evita fluctuațiile de temperatură și pentru a preveni deteriorarea.
Alegerea cofrajului și verificarea stării ouălor:
- Optează pentru cofraje din carton în loc de plastic, deoarece cartonul menține o atmosferă mai umedă și protejează oul de mirosurile străine.
- Verifică cofrajul înainte de depozitare. Dacă găsești ou crăpat, consumă-l rapid sau aruncă-l dacă este deja spart.
Poziționarea și stocarea în frigider:
- Nu doar locul din frigider este important, ci și poziția ouălor. Așează-le cu vârful în jos pe un raft din mijlocul frigiderului pentru o temperatură constantă.
- Păstrează ouăle în carton pentru a evita absorbția mirosurilor străine și pentru a le proteja de umiditate și lumină.
- Nu spăla ouăle înainte de depozitare, pentru a menține bariera naturală de protecție a cojii.
Prospețimea și verificarea ouălor:
- Oul este protejat natural de o membrană, și nu este recomandat să fie spălat înainte de consum. Poți șterge oul cu un șervețelde hârtie dacă este necesar.
- Verifică prospețimea ouălor prin scufundarea lor într-un castron cu apă. Dacă oul rămâne la fund, este proaspăt; dacă plutește, nu mai este proaspăt.
- Prospețimea se poate verifica și după aspectul albușului și al gălbenușului. Oul proaspăt are albușul adunat, iar gălbenușul este bombat în afara albușului.
Păstrarea ouălor în gospodărie:
- Dacă ai găini în propria gospodărie, ouăle pot fi păstrate într-un loc răcoros timp de 20 de zile, la cel mult 15 grade Celsius, asigurându-te că temperatura este constantă. La finalul acestui interval, ouăle trebuie depozitate la frigider, la o temperatură de 5 grade Celsius.