Recent, colaboratorii poliţiei în comun cu specialistul primăriei au verificat cum şoferii transportului public municipal respectă legislaţia şi regulamentele, după ce poliţia şi primăria au fost sesizate printr-o plângere.
În petiţia trimisă conducerii primăriei şi poliţiei era scris “Vă rog şi vă îndemn să coordonaţi cu Direcţia Transport pentru a verifica graficul transportului public şi atitudinea faţă de pasageri. Dimineaţa aştepţi câte 15 minute până vine un microbuz arhiplin şi din necesitatea de a te deplasa la serviciu eşti nevoit să te urci şi să stai practic într-un picior. (…) Vă rog foarte mult să faceţi tot posibilul pentru a înlătura aceste neregularităţi, deoarece astfel e pusă în pericol viaţa pasagerilor, iar ziua începe cu o notă negativă pentru fiecare care se deplasează cu acest mijloc de transport”.
Dimineaţa, în timpul raziei, au fost depistate mai multe încălcări, despre care autorităţile au fost sesizate şi în petiţie. Şoferii au fost avertizaţi să respecte intervalul şi să nu meargă cu vehiculul arhiplin. “Atunci când mergeţi vă puneţi centura de siguranţă, dar de pasagerii pe care-i transportaţi nu vă bateţi capul?, i-a întrebat pe şoferi Serghei Lozan, specialist superior auto de stat şi inspector principal. Dacă în legislaţie este scris că este interzisă transportarea pasagerilor în picioare, oameni buni, vă rog frumos să respectaţi. Poliţia vine cu un mesaj de avertizare, vă rog frumos să nu admiteţi aceste lucruri şi să nu creăm incomodităţi pasagerilor, locuitorilor oraşului, să respectaţi intervalele. Autobuzul, când se dă în exploatare de la uzină, are menţiuni speciale — atâtea locuri şi atâtea persoane în picioare. În caracteristicile tehnice ale mijlocului de transport pe care-l conduceţi sunt undeva menţiuni speciale unde vi se permite deplasarea pasagerilor în picioare?”.
Serghei Lozan, specialist superior auto de stat şi inspector principal: “Am considerat de cuviinţă să ne întâlnim cu conducătorii întreprinderilor antrenate la transportarea pasagerilor, cât şi cu angajaţii, pentru a le aduce la cunoştinţă doleanţele care au parvenit în adresa Inspectoratului de Poliţie. Şi anume că transportă pasageri în cantităţi mari şi nu este respectat graficul aprobat de Consiliul municipal şi anume între orele 7 şi 9 dimineaţă, când cetăţenii pleacă la serviciu şi din cauza dată le creează dificultăţi”.
Şoferii au răspuns însă că atunci când merg doar cu pasagerii care stau pe scaun nu-şi acoperă nici măcar cheltuielile pentru combustibil. O altă problemă despre care au vorbit la această întrunire a fost despre oprirea doar la staţii. Conducătorii auto spun că pasagerii strigă la şoferi dacă nu se opresc acolo unde doresc ei şi după ce coboară din microbuz, trântesc supăraţi uşa cu putere. “Este prea mare depărtarea între opriri, afirmă Ion Pânzari, şofer pe ruta nr. 1. De exemplu, de la “Haine gata” până la Palatul de Cultură, sunt şi pasageri bolnavi care ne roagă să oprim lângă spital, la “Moldtelecom”. La fel prea mare este distanţa de la magazinul “Modern” până la Parcul “Mihai Eminescu”. Când este ora de vârf dimineaţa noi mergem la fiecare trei minute, şi oricum sunt oameni în picioare. Dacă nu le dăm voie pentru că nu mai sunt locuri, ei oricum deschid uşa şi se urcă, fiindcă au nevoie”.
Nicolae Biţa, şofer, ruta 2/4: “Ca toţi oamenii să aibă locuri nu este posibil, fiindcă părinţii urcă cu copii la grădiniţă sau cu şcolarii mai mititei. Noi mergem dimineaţa mai des, pe ruta 2/4 mergem de la 7:05, sunt două maşini de serviciu, apoi ne pornim şi noi toţi. Intervalul este de 7 minute. Dacă facem intervalul mai mic, te încarci de acolo, la şcoală coboară toţi şi în vale în oraş mergem toţi cu deşertul unul după altul”.
Reprezentatul Primăriei, Vladimir Căldare, a menţionat că autorităţile nu pot crea o staţie lângă primărie, deoarece acolo există o intersecţie şi acest lucru este interzis de lege. “De ce nu respectaţi staţiile, dar daţi vina pe mine, pe domnul Căldare sau primar? Ne prefacem într-o naţiune bolnavă şi calică, peste fiecare 50 de metri sunt opriri pentru transportul nostru în comun şi la fiecare 10 metri sunt treceri pietonale şi noi avem ce avem cu ambuteiajul acesta prin oraş, a menţionat Victor Leşan, specialist în sistematizarea circulaţiei rutiere. Trebuie să mergem o oră de vreme de la autogară la cetate, dar ce, acesta-i New York ca să-l traversăm? Ajutaţi-ne să ieşim odată din criza aceasta de transport din oraş, cu atât mai mult cu cât numărul de transport în oraş se măreşte, iar disciplina conducătorilor auto scade. Graficul nu se respectă absolut. Iar la strada Decebal şoferii microbuzelor nr. 7, 4 şi care mai sunt acolo permanent stau lângă semafor”. Administratorii rutelor au fost atenţionaţi să respecte graficul, normele de capacitate şi siguranţa pasagerilor şi să verifice ca starea tehnică a mijloacelor de transport din municipiu să fie bună.
“Vă rog şi vă îndemn să coordonaţi cu Direcţia Transport pentru a verifica graficul transportului public şi atitudinea faţă de pasageri. Dimineaţa aştepţi câte 15 minute până vine un microbuz arhiplin şi din necesitatea de a te deplasa la serviciu eşti nevoit să te urci şi să stai practic într-un picior”.
(citat din petiția adresată autorităților publice locale și poliției)