Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.
Cei care au cutreierat Moldova de dincoace de Prut în lung şi-n lat pot face o escapadă şi în spaţiul subteran al republicii, mai ales că în această perioadă acolo este mai cald decât afară. Una dintre peşterile de la noi care merită a fi vizitate este şi “Peştera surprizelor” de sub coasta oraşului Criuleni.
Labirintul naturii este format din numeroase tuneluri şi săli cu denumiri ciudate ca “Cinematograful”, “Inelul de Aur” sau “Ascensor”. Grota este ascunsă într-o fâşie de pădure şi deşi poate fi printre principalele atracţii turistice dintre Nistru şi Prut, intrarea o cunosc doar unii localnici şi cei care au mai fost prin ea. Sport extrem şi aventură, cam astfel pot fi descrise cele câteva ore ce durează de la intrarea în cavernă până la ieşire. Peştera din Criuleni a fost descoperită acum vreo patru decenii, şi deşi nu a fost cartografiată încă în modul cuvenit se spune că ar avea în total 1700 de metri. Aceasta are trei niveluri şi este a doua grotă de acest tip ca lungime din Republica Moldova, după peştera “Emil Racoviţă”.
În această lume subterană domină liniştea, întunericul şi… liliecii. Fiind o peşteră naturală săpată de curenţii de apă şi lărgită în urma cutremurelor de pământ, aceasta trebuie trecută pe anumite segmente doar târâş pe burtă, aşa că nu vă recomandăm să îmbrăcaţi haine prea groase sau noi. Aceasta se numeşte “Peştera surprizelor” deoarece la tot pasul te pasc surprize de tot soiul, iar unele pot fi periculoase dacă nu eşti atent. Prăpăstiile apar ici-colo şi trebuie ocolite cu atenţie, iar în unele zone mai înguste cu greu pot trece chiar şi cei cu constituţie atletică. Aici dai de mai multe “camere” şi “cămeruţe” legate între ele prin tuneluri lungi şi neuniforme. După trei-patru ore de plimbări prin necunoscut şi atâtea “surprize” mici şi mari, cea mai mare plăcere este atunci când vezi lumina şi găseşti ieşirea din peşteră.
Atenţie!!! Pentru a intra în “Peştera surprizelor” echipaţi-vă corespunzător şi apelaţi la ajutorul speologilor profesionişti. Luaţi mai multe lanterne încărcate şi acumulatoare de rezervă.