Peste 50 de mii de copii se vor odihni în taberele din țară în perioada estivală

0
84

Peste 50 de mii de copii și adolescenți se vor odihni în perioada estivală în cele circa 120 de tabere de odihnă care vor activa în țară, transmite moldpres.

  Mai exact, copiii se vor odihni în 77 de tabere cu sejur de zi și alte 46 de tabere cu regim staționar. Informația a fost oferită pentru agenție de șeful Serviciului informare al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Mutruc. Potrivit unei hotărâri aprobate anterior de guvern, costul estimativ pentru o zi în taberele de odihnă finanțate din bugetul de stat va varia între 165 și 251 de lei. Potrivit documentului, executivul va oferi gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă mai multor categorii de copii și adolescenți, printre care copiilor orfani, din familii defavorizate, precum și familiilor cu trei și mai mulți copii. Taberele de odihnă vor activa în perioada iunie – august. (moldpres.md)

Specialiştii ANSP atenţionează populaţia să fie prudentă la utilizarea produselor chimice în condiții casnice.

  Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au emis o serie de avertizări pentru populaţie cu privire la utilizarea produselor chimice în condiții casnice. Acestea au fost anunţate după ce mai multe persoane, inclusiv copii, au murit intoxicaţi cu preparate de uz fitosanitar, comunică moldpres.

   Potrivit datelor ANSP, în ultimul timp, în țară se atestă tot mai multe cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică în condiții casnice, cu implicarea tot mai frecvent a copiilor. Cauzele principale ale apariției unor astfel de intoxicații sunt următoarele: neconștientizarea de către populație, mai cu seamă de către părinți a riscurilor potențiale a produselor chimice pentru sănătatea și viață, nerespectarea dozelor și regulilor de utilizare a acestora conform indicațiilor pe etichetele produsului. Specialiștii atenționează că se interzice utilizarea produselor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli. Aceştia recomandă cetăţenilor să citească atent recomandările şi conținutul produsului chimic indicate pe eticheta înainte de a-l utiliza, să nu lase produsele la îndemâna copiilor şi să nu depăşească dozele recomandate.

  Specialiştii anunţă că în cazul în care există suspecţii de intoxicaţie cu produse chimice, cetăţenii trebuie să se adreseze urgent la medic. Recent, o fetiţă din Orhei a murit, iar sora ei a ajuns în stare gravă la spital după ce au fost stropite cu o substanţă pentru păduchi. În 2018, alţi trei copii din satul Flocoasa, raionul Cantemir, au murit după ce s-au intoxicat cu un insecticid. Alţi doi copii şi-au pierdut viața după ce au fost trataţi cu preparate chimice pentru scabie.

(moldpres.md)


Articolul precedentIon Ștefăniță: “Francezii conștientizează valoarea istorică și economică a patrimoniului construit”
Articolul următorAlertă de călătorie în Grecia
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.