Pentru Onoare nu se plăteşte…

0
34

Analizând cum decurg şedinţele Consiliului raional, din care fac parte deja al doilea mandat, constat că o problemă stringentă este lipsa de mijloace financiare suficiente la diferite capitole. În continuare mă voi pronunţa asupra problemei atribuirii titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Soroca. Până în anul curent, de către Consiliul orăşenesc a fost atribuit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Soroca la 56 de persoane.

Nu pun la îndoială meritele acestor personalităţi, dar, în viziunea mea, cifra este exagerată. În 2009 a fost atribuit titlul la 5 persoane, în 2010 — la 7 persoane, în 2011 — la 12 persoane, în 2012 — la 6 persoane, în 2013 — la 7 persoane, în 2014 — la 5 persoane ş.a.m.d. La sfârşit de an, toate aceste persoane primesc din bugetul local câte 1000 de lei, chiar dacă îi omitem pe cei decedaţi, cifra rămâne a fi una solidă, care, dacă o aloci unei grădiniţe sau şcoli, soluţionezi careva probleme. Este un lucru interesant că pentru onoare se plăteşte. Nu mi se pare logic acest lucru. Onoarea este onoare şi nu este business. În viziunea mea, trebuie modificat şi Regulamentul de atribuire a titlului „Cetăţean de Onoare al oraşului Soroca”, şi Regulamentul de atribuire a titlului „Cetăţean de Onoare al raionului Soroca”. Capitolul ce ţine de remunerarea anuală trebuie exclus. Trebuie de modificat serios şi capitolul pentru ce se atribuie acest titlu. Nu pentru că este din partidul cutare sau cutare sau a activat mulţi ani. Aceştia nu sunt indicatori. E necesar de indicat performanţele candidatului obţinute la nivel local, republican, internaţional, cum a fost promovată imaginea Sorocii la aceste niveluri, cu prezentarea actelor confirmative. Un avantaj ar avea personalităţile care au fost decorate la nivel republican şi internaţional. Pentru că a activat într-un domeniu, persoana dată a primit salariu, însă trebuie apreciate performanţele obţinute sau ale candidatului, sau ale discipolilor lui. Atunci va spori şi prestigiul acestui titlu. Fac o comparaţie. La noi în colegiu am instituit Diploma de Onoare a Colegiului. Candidaţii, conform Regulamentului elaborat, sunt înaintaţi cu referinţă la Consiliul de Administraţie. Consiliul de Administraţie îi selectează şi îi înaintează la Consiliul Profesoral, unde prin vot secret este ales doar un profesor, la ultima şedinţă al consiliului din anul de studii.

În viziunea mea, ar fi oportun să existe un singur titlu, „Cetăţean de Onoare al Sorocii”. Nu trebuie de divizat în orăşenesc şi raional. Dar pentru a obţine acest titlu să existe şi decizia Consiliului orăşenesc, şi a Consiliului raional. Apare întrebarea: dar cum rămâne cu cei care până acum au obţinut aceste titluri? Persoanele respective pot indica că au deţinut titlul de Cetăţean de Onoare. Cele care doresc, ar putea prezenta CV şi o referinţă cu toate meritele, pentru ca actualul Consiliu orăşenesc şi actualul Consiliu raional să le confirme titlul. În viziunea mea, Cetăţeanului de Onoare al Sorocii ar trebui să i se atribuie Diploma şi un Ordin simbolic „Cetatea Sorocii” şi atât, nici un fel de premii, avantaje de alt gen. Să vedeţi ce economie se va face anual şi în bugetul Consiliului orăşenesc şi în cel raional. Un rol hotărâtor la atribuirea acestor titluri trebuie să-l aibă ONG şi societatea civilă, deoarece titlul este nu Cetăţean de Onoare al Consiliului, dar al Sorocii.

În cazul când CO şi CR nu vor dori să modifice aceste Regulamente, vă informez că refuz de a ridica anual aceste indemnizaţii şi rog să fie atribuite persoanelor care apelează la Consiliul orăşenesc după ajutor material, în legătură cu starea sănătăţii.

Constantin Nesterenco,

Cetățean de Onoare al or. Soroca, doctor conferențiar, consilier raional,

director al Colegiului Tehnic Agricol din Soroca


Articolul precedentEchipa lui Andrei Năstase a decis deja cine va fi candidatul dreptei?
Articolul următorÎntrebări frecvente la CTAS
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.