Pentru a diminua prejudiciile intemperiilor, agricultorii trebuie să asigure terenurile agricole

0
40
În raioanele de nord, valorile termice vor arăta -3...-6 grade la noapte și +1...+4  grade ziua
În raioanele de nord, valorile termice vor arăta -3...-6 grade la noapte și +1...+4  grade ziua

Ploile şi grindina din ultima perioadă au cauzat mai multe prejudicii sectorului agricol din ţară. Acestea însă ar putea fi diminuate prin asigurări, subvenţionate de stat, au comunicat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

„Direcţiile de profil din câteva raioane din ţară au informat despre suprafeţe de terenuri agricole care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale din luna mai. Semănăturile au fost afectate în urma căderilor de grindină și spălăturilor de teren cauzate de ploile abundente. Datele urmează să fie generalizate și prezentate guvernului de către Comisia pentru situaţii excepţionale”, a explicat, la solicitarea Agenţiei, Marin Grama, consultant superior la Direcţia MADRM pentru politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală. „Agricultura este cel mai vulnerabil sector al economiei naționale, fiind supus anumitor riscuri naturale, cum ar fi secetele frecvente, ploile abundente, afectările de grindină, înghețurile timpurii de primăvară, lipsa învelișului de zăpadă în timpul iernii ș.a. De acești factori trebuie să fie conștient fiecare producător agricol. Totuşi, riscurile pot fi minimalizate prin asigurarea culturilor agricole”, a relevat Marin Grama.

   Specialistul MADRM a subliniat că producătorii agricoli sunt stimulați prin subvenționare din partea statului să-și asigure semănăturile, însă un număr mic de fermieri face acest lucru. Potrivit sursei citate, „un alt aspect al problemei îl constituie nerespectarea tehnologiei de cultivate a fiecărei culturi în parte, care are specificul său individual: termene optime de semănat, utilizarea soiurilor performante, testate în condiții locale, utilizarea corectă și în timp util a fertilizanților și produselor de uz fitosanitar, neadmiterea amplasării culturilor anuale pe pante, unde riscul spălăturilor sporește considerabil, evitarea solurilor cu drenaj slab. La fel este importantă și diversificarea culturilor prin diferite succesiuni, rotații și asociații ale culturilor care implică plante anuale și perene”, a menţionat Marin Grama pentru MOLDPRES.

Specialistul Ministerului Agriculturii a concluzionat că plantațiile pomicole pot fi protejate de afectările de grindină prin utilizarea sistemelor de acoperire cu plasă antigrindină. „Acestea necesită  investiții mari, care la fel sunt subvenționate din partea statului”, a reiterat Marin Grama.

(moldpres.md)


Articolul precedentPersoanele care vor viză pentru SUA vor trebui să prezinte şi conturile de reţele de socializare
Articolul următorBACALAUREAT 2019: Zece elevi susțin primul examen la Soroca.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.