Afluenţii Nistrului şi ai Prutului creează peisaje pitoreşti prin zonele în care curg. Nu este o excepţie nici Ciuhurul, care pe parcursul curgerii sale este împodobit de perle naturale precum sunt stâncile şi pietroaiele imense. Una dintre frumoasele privelişti o găsim şi la Văratic, sat din raionul Râşcani aşezat în preajma Lacului de acumulare Costeşti-Stânca.
Bijuteriile naturale de aici sunt răsfirate pe întrega moşie a localităţii, de la “căsoaie” şi până la ”holm”. Recifele vechi de peste 15-20 milioane de ani, ne aduc aminte de marea sarmatică la fundul căreia se aflau cândva aceste locuri. ”Holm”-ul de aici este o movilă enigmatică despre a cărei peşteră localnicii spun că ar fi bântuită de duhurile rele.
Ceva mai sus de sat se află și o fostă carieră, care a știrbit împrejurimile de o stâncă de milioane de ani, despre frumusețea căreia, au rămas doar amintiri.
Băştinaşii nu le recomandă turiştilor să intre, dar tocmai acest lucru îi face pe majoritatea curioşilor dornici de a se aventura în ea. Din gura peşterii poţi vedea cum ies liliecii, agitaţi de venirea musafirilor. De pe vârful movilei îşi i-au adesea zborul păsările răpitoarea care dau târcoale satelor din împrejurimi, iar Ciuhurul de aici pare un şarpe imens ce se târăşte spre zare. Apropo şerpii şi şopârlele se simt aici ca la ei acasă, aşa că oricând poţi da nas în nas cu vreo lighioaie. În celălalt capăt al satului, ceva mai într-o parte de strâmtoarea Văratic, se află o cascadă cu mai multe nivele. În sezonul ploios când apele pârâiaşelor din preajmă se îndreaptă spre aceasta, zgomotul cascadei se aude de departe. Cascada şi strâmtoarea sunt monumente ale naturii, iar deseori localnicii şi turiştii fac duş aici. Pe cei ajunşi la Văratic îi sfătui să viziteze şi alte monumente naturale din preajma acestui sat, cum ar fi Stânca dragostei şi defileul de la Duruitoarea Veche.