Peisajele din Buzdugeni

0
150

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Peisajele de la Buzdugeni impresionează în toate anotimpurile…

La vreo 20 kilometri de oraşul Edineţ se află satul Buzdzgeni, pe a cărui moşie găsim peisaje demne de toată admiraţia. Stâncile au fost “săpate” de Racovăţ, unul dintre afluenţii Prutului, şi impresionează pe oricine ajunge pe aceste locuri. Tot aici Racovăţul se uneşte cu Bogda şi-şi continuă cursul prin unul dintre cele mai adânci defileuri din Republica Moldova.

Acesta îşi are începutul în preajma Gordineştiului, altă localitate cu peisaje de poveste, iar mai aproape de Buzdugeni formează Cheile Racovăţului — nişte stânci impresionante despărţite de o văgăună. Malul stâncos poate fi periculos pentru cei grăbiţi şi neatenţi, aşa că fiţi precauţi când urcaţi. Apropo, pe aceste locuri strămoşii noştri au vieţuit încă de acum câteva zeci de mii de ani, în peşterile de aici arheologii au descoperit obiecte din cremene, cărbune de lemn şi oase de animale confecţionate în perioada paleolitică. O parte dintre aceste vestigii se află la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău.

Brazii răsfiraţi pe stâncile abrupte, dar şi pârâul cu apele repezi transformă peisajul canionului de la Buzdugeni în unul fără de pereche. La prima vedere relieful de aici este unul tipic pentru Toltrele Prutului din nordul republicii, iar Cheile Racovăţului te provoacă totodată să le urci, dar şi să meditezi la poalele sale.

Stânca chilugului care se află în preajmă aşteaptă şi ea să fie cucerită de curajoşi, iar cei care mai au puteri continuă călătoria până la rezervaţia “La Castel”, dar despre ea vom scrie altă dată.

 

Buzdugeni


Articolul precedentRulouri de peşte cu orez
Articolul următor“Bravo-Star” a revenit cu premii din Nessebar
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.