Direcția Situații Excepționale Soroca vă aduce la cunoștință că de la începutul anului curent pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 1212 de muniții neexplodate din perioada celui de-al II Război Mondial.
De altfel, în raionul Soroca la data de 14.04.2021 pe teritoriul comunei Cosăuți, în timpul lucrărilor agricole a fost depistat un proiectil de artilerie calibru 76mm.
Cele mai dese cazuri de depistare a munițiilor se înregistrează în timpul lucrărilor de terasament, salubrizare și lucrările agricole de pe loturile de pământ care pot duce la cazuri tragice.
ESTE BINE SĂ ȘTIȚI! Sub denumirea generală de muniții sunt incluse următoarele: cartușe pentru arme militare, de tir și de vânătoare; proiectile; bombe sau aruncătoare de rachete; muniții reactive; torpile; mine; cartușe de semnalizare; petarde; grenade; bombe; orice elemente încărcate cu substanțe explozibile.
Munițiile neexplodate descoperite constituie un pericol deosebit pentru oameni, în condițiile contactului cu acestea. Pentru prevenirea accidentului în rândurile populației vrem sa vă aducem la cunoștința Dumneavoastră cele mai elementare reguli de comportare și acțiune în cazul depistării acestora: nu le atingeți; nu le loviți sau mișcați; nu le puneți în foc; nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente; nu lăsați copii să se joace cu asemenea componente; nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile explodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi; în zona unde se presupune că ar exista muniții neexplodate nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățire, săpat; marcați (însemnați) locul depistării muniției cu un mijloc bine vizibil; păziți obiectul dat până la sosirea organelor competente.
În caz de depistare a munițiilor neexplodate anunțați imediat Serviciul Unic de Urgență la nr. de telefon 112.
Eugen DOGA, Șef Serviciu prevenție a DSE Soroca, maior al s/ intern