Pe Internet, „Lukoil Moldova propune câștiguri din investiții”: de fapt, este o escrocherie din numele acestei companii

0
63

Escrocii propun, din numele companiei Lukoil care deține în Moldova o rețea de PECO-uri cu aceeași denumire, obținerea unor câștiguri din investiții. Aceștia mai propun oamenilor să beneficieze și de plăți în valoare de 4700 de lei. Reporterii portalului Stopfals.md au discutat cu escrocii, au aflat cum acționează și cum își jecmănesc victimele.

Oferta falsă

Publicitatea din numele companiei Lukoil este distribuită pe Facebook. În postări scrie că statul și Lukoil le achită cetățenilor câte 4700 de lei. Pentru a beneficia de acești bani este necesar ca oamenii să se înregistreze cât mai repede, or, „numărul de locuri este limitat”.

Anunțul publicitar conține un link spre site-ul pentru înregistrare. Inițial utilizatorilor le sunt solicitate datele de contact. După „înregistrarea” pe site, utilizatorilor li se propune să răspundă la câteva întrebări, inclusiv despre câștigurile salariale, visuri. Utilizatorul nici nu apucă bine să ofere răspunsuri la primele întrebări că este redirecționat pe un alt site, baer-group. Acolo deja se propune să ne creăm cabinetul personal și să ne alimentăm contul pentru a începe tranzacțiile bursiere.

În același timp, la numărul de telefon pe care l-am indicat a sunat un escroc care s-a prezentat drept angajatul companiei Baer-group. El ne-a spus că compania pe care o reprezintă oferă asistență în tranzacționarea pe piață a hârtiilor de valoare emise de marile companii din Moldova și de peste hotare. Ce legătură are statul Moldova și Lukoil cu toate acestea, escrocul nu a fost în stare să ne explice. La întrebarea unde se află sediul lor, el a răspuns că își desfășoară activitatea la Chișinău, pe strada Pușkin 42B, în incinta unui centru comercial, dar a solicitat să nu-i vizităm deoarece toți angajații companiei ar lucra de la distanță. Evident, pe hartă la adresa indicată nu există compania Baer-group, la fel, nu există acolo nici vreun centru comercial.

În timpul discuției telefonice, escrocul ne propunea cu multă insistență să depunem pe cont 250 sau 500 de euro pentru a începe să obținem venituri. Acest lucru trebuia făcut pe site-ul companiei Baer-group. În acest sens, primul lucru pe care urma să-l facem era să indicăm datele complete ale cardului bancar. (Atenție: nu faceți acest lucru în niciun caz!)

După indicarea datelor solicitate de cont, va „dispare” nu doar suma respectivă, ci și toate mijloacele de pe card.

În discuție, escrocul s-a interesat de serviciile cărui banc beneficiem pentru a retrage mai repede mijloacele. Banii pot fi retrași prin intermediul serviciilor bancare oficiale de transferuri de pe card pe card, inclusiv pe cardurile de peste hotare. Pentru a efectua tranzacția este necesar să cunoaștem denumirea băncii, datele cardului persoanei care transferă banii și codul SMS pe care-l recepționăm la telefon. Prezentăm mai jos exemplul unui serviciu de acest gen oferit de una din băncile autohtone.

Am verificat informația pe site-ul oficial al companiei Lukoil, însă acolo nu există niciun fel de oferte privind „plățile” sau „investițiile”. Băncile moldovenești au atenționat în repetate rânduri despre escrocii care, prezentându-se drept juriști, brokeri, angajați ai băncilor și unor companii mari, propun câștiguri exorbitante pentru ca, în final, să jecmănească cetățenii creduli. La fel, au fost elaborate mai multe recomandări care vor ajuta cetățenii să nu devină victimele escrocilor ce acționează pe internet. Acestea conțin, inclusiv, următoarele sugestii:

  • Niciodată nu transmiteți codul CVV (inscripţionat pe card), codul PIN-ul, parolele de confirmare primite din partea băncii prin SMS, loginul și parola de la Internet-banking şi aplicaţia de plat;
  • Nu accesaţi mesajele suspecte expediate de pe adrese necunoscute;
  • Nu comunicaţi nimănui datele confidenţiale ale cardului sau parolele de confirmare primite prin SMS;
  • Instalaţi un antivirus licenţiat pe laptopul şi smartphone-ul vostru;
  • Verificaţi neapărat denumirea site-ului pe care vreţi să realizaţi o cumpărătură online, pentru că s-au depistat site-uri clone, care dublează conţinutul unui site real cu o denumire asemănătoare acestuia, dar cu greşeli gramaticale în denumirea adresei;
  • Nu deschideţi documentele ataşate la mesajele primite de la adrese necunoscute;
  • Nu efectuaţi plăţi pe site-uri necunoscute, care par a fi dubioase;
  • Evitaţi concursurile sau promoţiile suspecte, verificaţi cu atenţie veridicitatea acestora pe pagina oficială a organizatorului.

 

Constantin Hairetdinov,
Stopfals.md


Articolul precedentÎn atenția absolvenților: universitățile vor avea admitere la trei specialități noi – Știința datelor, Tehnologii digitale în fabricație și Agrobusiness și dezvoltare rurală
Articolul următorCristina Ursachi a câștigat Trofeul Festivalului – Concurs „Trandafir de pe Cetate”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.