Patentarii din Soroca despre aparatele de casă: unii spun da, alții ba…

0
296

Maria – “Noi nu am vrut de îndată să introducem aparatul de casă, doar că după ce ne-au interzis să vindem unele produse importate ca citricele, bananele a trebuit deja să-l procurăm din banii noștri… am simțit diferența, banii pleacă din buzunar, dar nu se întorc înapoi. Plătești pentru aparat, dar marfa nu o poți vinde și după atâta timp situația nu s-a rezolvat, piața și marfa stau pe loc.”

Începând cu 1 iulie în Republica Moldova se interzice activitatea în baza patentei. Prin această măsură, autoritățile doresc să asigure o colectare mai precisă a impozitelor și taxelor, deoarece deținătorii de patente până acum nu au fost obligați să păstreze evidența fiscală și contabilă, să prezinte careva rapoarte financiare și statistice.

Unul dintre aspectele care a stârnit cea mai mare nemulțumire ține de obligația de a deține un aparat de casă, ceea ce a dus la organizarea a unor serii de proteste. Cu toate acestea, ieri, în ședința de Guvern, s-a votat ca comercianții să primească compensații de până la 10 mii de lei pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă. Această măsură are scopul de a ajuta comercianții să facă față cheltuielilor suplimentare impuse de introducerea aparatelor de casă și să le faciliteze tranziția către noua formă de activitate independentă.

Mihaela Zaim, reporteră la Observatorul de Nord, a discutat cu deținătorii de patente care comercializează fructe și legume la piețele din Soroca. Opiniile comercianților sunt împărțite: cei care nu văd o problemă în deținerea unui astfel de aparat și cei care consideră că ar fi o problemă. Cei din ultima categorie argumentează că le va fi foarte dificil să-și recupereze cheltuielile atunci când vor fi nevoiți să procure un aparat de casă din banii proprii.

Valeriu – “Avem deja procurat un aparat de casă de mai mulți ani, dar de la 1 iulie vor să introducă un alt fel de aparat de casă, cu QR-code, mult mai complicat. Dar care este sensul să-l procurăm dacă avem deja unul de mai mult timp? Iarăși apare întrebarea dacă va trebui să-l achiziționăm din banii noștri sau măcar ne vor oferi ceva ajutor pentru a ne ușura situația.”

Elena – “Avem un aparat de casă cumpărat și cred că toți cei care vând pe piață ar trebui să-l dețină. E problema că trebuie cumpărat din banii noștri… Este posibil ca după 1 iulie, numărul vânzătorilor să mai scadă, dar cei care vor dori cu adevărat să vândă mai departe vor face tot posibilul să-l achiziționeze. Pentru unii, acesta este singurul mod prin care își pot câștiga ceva bani de trai.”

Petru – “Nu reușim să vindem totul la timp, multă marfă o aruncăm sau o vindem la prețuri foarte mici. Ajungem să scădem prețul atât de mult încât unii vânzători se gândesc dacă mai are rost să continue să lucreze. Avem multe cheltuieli, taxe pentru locul de vânzare, cheltuieli pentru transportul mărfii… și acum cu aceste aparate, iarăși trebuie să scoatem bani din propriul buget. Este posibil să scadă numărul vânzătorilor pe piață.”

Ana – “Nu știu ce se va întâmpla mai departe. Persoanele care nu au un aparat au teama că nu se vor descurca cu achiziționarea și plata impozitelor. Dar, pe de altă parte, oamenii de la noi vor salarii mari, condiții mai bune și pensii la bătrânețe. Vor toate aceste lucruri, dar nu sunt dispuși să contribuie în buget cu impozite. În țările europene, salariile și pensiile sunt mai mari pentru că impozitele sunt plătite mult mai mult. Dacă noi nu contribuim cu nimic la buget, nu putem aștepta să avem toate aceste lucruri. Cei care vor dori cu adevărat să continue vor ieși din această situație.”

Serviciul Fiscal de Stat explică:„ Cum poți trece de la patentă la activitate independentă în doar câțiva pași”

ttps://mded.gov.md/serviciul-fiscal-de-stat-explica-cum-poti-trece-de-la-patenta-la-activitate-independenta-in-doar-cativa-pasi/

 

 

 

 

 


  • ETICHETE
  • MZ
Articolul precedentDescoperire foarte rară pe un deal: Cum arată statueta care are circa 6.000 de ani
Articolul următorPericolul din fumul de țigară. Adevăratele cauze ale apariției bolilor asociate fumatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.