Păstrăm sau ignorăm bonurile de casă?

0
231

Atunci când facem cumpărături la magazinul din preajma casei sau la centrele comerciale, vânzătorii ne dau bonuri fiscale, zise şi bonuri de casă. Dacă uită, le putem cere. Dar care este importanţa acestor hârtiuţe pentru noi şi pentru economia ţării?

Ghenadie Bujor din oraşul Soroca are obişnuinţa de a păstra bonul de casă atunci când merge la magazin. “Bonul fiscal este important, îl cer des când fac cumpărăturile. Este în primul rând important pentru impozitare, dar şi pentru a demonstra în caz că produsul este alterat sau contrafăcut că l-am procurat anume de la acest agent economic”. Şi pentru alt sorocean, Eugen Ţurcan, bonul nu este o hârtie inutilă. Atât ca agent economic, dar şi în calitate de consumator, cunoaşte importanţa bonurilor fiscale. „Bonul de casă este important pentru contabilitate. După bon poţi afla detalii despre cumpărături şi pentru viitor, daca va fi necesar, este de folos. Când fac cumpărături mereu cer bonul. Sunt cazuri când este necesar de prezentat acel bon pentru returnarea bunurilor procurate din diferite motive”. Şi dacă agenţii economici sunt obligaţi să elibereze aceste bonuri, nu toţi cumpărătorii le iau. Unii le lasă pe tejghea, alţii le aruncă la cea mai apropiată urnă. Doamna Lidia este vânzătoare la un magazin din centrul oraşului Soroca şi afirmă că din zecile de cumpărători care-i trec zilnic pragul puţini sunt cei care păstrează bonul de casă. „Cumpărătorii nu cer bonul de casă, dar noi oricum îl dăm. Mulţi îl lasă pe tejghea şi doar câte unul îl ia cu el. Eliberarea bonului de casă pentru noi este obligatoriu, dar pentru cumpărători este o siguranţă că în caz dacă productele nu sunt bune, el le poate restitui dacă are bonul”.

Citiţi cu atenţie informaţiile din bonul de casă!
Citiţi cu atenţie informaţiile din bonul de casă!

Vera Bogdan vinde la un magazin avicol din oraş, şi aceasta confirmă faptul că pentru majoritatea cetăţenilor bonul de casă nu prea contează. „Unii cer, alţii nu. Eu oricum le dau la toţi şi care vor le iau. Dar ce să spun despre cumpărători, dacă şi eu singură când merg la alte magazine nu iau bonul de casă. Deşi ştiu că este bine să-l păstrez, în caz că văd acasă că marfa cumpărată este cu probleme”. Valentin Celac, inspector principal în Secţia administrarea contribuabililor a Inspectoratului Fiscal Soroca, consideră că bonul de plată este necesar ambelor părţi, atât comercianţilor, cât şi consumatorilor. „Bonul de plată reprezintă siguranţa consumatorilor, este ca şi cum ţi-ai pune centura de siguranţă când mergi cu automobilul. Pentru activităţile comerciale unde omul achită în numerar sunt obligatorii maşinile de casă şi control. Aşa prevede legea. Există însă o anexă unde sunt incluşi cei care fac excepţie, cum ar fi bisericile. Aparatul de casă este obligatoriu să fie înregistrat la Inspectoratul Fiscal, căci sunt şmecheri care utilizează două aparate, unul înregistrat şi altul nu”. Totodată, inspectorul afirmă că nu a depistat deocamdată cazuri cu astfel de „şmecherii” făcute în Soroca. Acesta îi mai îndeamnă pe cumpărători să studieze atent bonul fiscal, pentru a vedea dacă sunt prezente toate datele necesare. „Bonul de casă este obligatoriu să conţină denumirea întreprinderii, codul fiscal, strada unde este amplasat magazinul din care procuri, poate fi şi telefonul, numărul bonului, suma, TVA, ora eliberării etc.”.

Bon de casă sau bon fiscal — document confirmativ, emis de maşina de casă şi control (MCC) la efectuarea decontărilor băneşti în numerar, care atestă operaţiunea economică şi achitarea plăţii, eliberându-se în mod obligatoriu plătitorului. Bonul de casă trebuie să conţină elementele obligatorii enumerate în cerinţele tehnice faţă de MCC. În anumite cazuri, bonul de casă poate fi imprimat nemijlocit pe documentul de însoţire aferent operaţiunii economice (aviz de plată în numerar, factură, bon de comandă-livrare, notă de plată etc.).

Extras din Regulamentul cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control pentru efectuarea decontărilor în numerar.

Serviciul Fiscal de Stat a lansat mai multe campanii de informare a consumatorilor unde a atras atenţia la importanţa eliberării bonurilor fiscale. “Bonul de casă presupune o contribuţie a fiecăruia dintre noi la prosperarea societăţii în care trăim. Fiecare bon de casă achitat însumează până la 30% impozite şi taxe. Eliberarea bonului de casă garantează că aceste impozite se achită şi se acumulează în bugetul statului. Ulterior, ele sunt redirecţionate spre achitarea pensiilor, achitarea salariilor lucrătorilor din învăţământ, din medicină şi către diverse proiecte de menire socială. Toate acestea sunt posibile numai prin participarea deplină, activă şi conştientă a fiecăruia dintre noi la viaţa de zi cu zi a statului”, se spune în mesajul instituţiei.

Deja depinde de fiecare dintre noi dacă păstrează până consumă toate produsele procurate sau până când marfa cumpărată trece perioada de probă.

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

 

Articolul precedentConsiliul orăşenesc: şedinţă suspendată, apoi închisă
Articolul următorPROGRAMUL FESTIV dedicat sărbătorilor care se apropie
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.