Este bine să știți!
Oricine se poate îneca, dar înecul întotdeauna poate fi prevenit. Înecul este brusc, tăcut și șocant, oamenii adesea nu își dau seama ce se întâmplă până nu este prea târziu. 25 iulie este Ziua Mondială de prevenire a înecului, o zi declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite cu un accent deosebit de prevenirea producerii înecurilor.
Înecul este procesul prin care se confruntă o insuficiență respiratorie prin scufundare în lichid. Rezultatele sunt clasificate ca deces, mortalitate și lipsa de morbiditate. Înecul este una din principalele cauze de deces accidental, în special în rândul copiilor și tinerilor. Creșterea gradului de conștientizare și educarea publicului poate reduce semnificativ aceste incidente tragice.
FACTORI DE RISC: :Vârsta: Cele mai mari rate de înec sunt în rândul copiilor; Sex: bărbații sunt în special expuși riscului de a se îneca, cu o rată de mortalitate de două ori mai mare decât femeile; Accesul la apă este un alt factor de risc pentru înec, Dezastre de inundații reprezintă 75% din decesele prin înec.
ALȚI FACTORI DE RISC: bebelușii lăsați nesupravegheați sau singuri cu un alt copil în preajma apei; consumul de alcool lângă sau în apă; afecțiuni medicale cum ar fi epilepsia; turiști nefamiliarizați cu caracteristicile locale ale apei.
PĂSTRAȚI-I PE ALȚII ÎN SIGURANȚĂ: Ajutați și încurajați pe alții, în special copiii, să învețe înotul și siguranța apei, tehnici de supraviețuire; Înotați în zonele cu salvamari; Acordați întotdeauna o atenție constantă copiilor aflați lângă apă; Aflați cum și când să folosiți vestele de salvare, în special cu copiii; Învățați modalități sigure de ai salva pe alții de la înec; Învățați modalități sigure de a-i salva pe alții fără a vă pune în pericol: Respectați toate semnele de siguranță și steaguri de avertizare.
Înecul nu trebuie să fie un accident sau o soartă. Știm că este prevenibil, folosind soluții eficiente ,cost eficiente. Secundele pot salva o viață.
Maria CERNOPĂSCAIA, medic