Pe 22 aprilie curent, Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” din orașul Drochia a găzduit atelierul informativ „MediaWise”, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului LevelUp!, facilitat de Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor.
Evenimentul a reunit tineri activi din comunitate și le-a oferit oportunitatea de a pătrunde în lumea digitală, prin abordarea axată pe gândirea critică și consumul responsabil al informației media. Participanții au explorat concepte esențiale precum educația media, propaganda, manipularea informației și fenomenul tot mai prezent al deepfake-urilor.
Un punct central al activității a fost utilizarea metodologiei OWIS, care i-a ghidat pe tineri în procesul de identificare a știrilor false, înțelegerea mecanismelor complexe din spatele dezinformării, adoptarea unui comportament responsabil în mediul online.
Prin exerciții practice și discuții interactive în grup, participanții și-au dezvoltat competențe importante pentru analiza informației, învățând strategii de combatere a manipulării.
Filmele documentare au servit drept instrumente educaționale valoroase, aducând în atenție situații reale și exemple concrete care au stimulat reflecția critică asupra modului, în care informația este creată, diseminată și receptată. Un moment de impact al atelierului a fost vizionarea unui film, urmată de o sesiune intensă de discuții, unde tinerii au analizat în profunzime influența emoțională și ideologică a mesajelor media asupra percepțiilor și convingerilor personale.
Atelierul a fost facilitat de Ion Leonte, reprezentant al Secretariatului Rețelei Naționale a Consiliilor Raionale/Municipale ale Tinerilor din Moldova, iar întreaga activitate a pus un accent deosebit pe cultivarea unui comportament responsabil în mediul virtual.
Succesul acestei ediții a atelierului „MediaWise”, confirmă interesul crescut al tinerilor față de alfabetizarea media și evidențiază necesitatea unor inițiative educative în comunitățile locale. Această instruire nu doar că a dezvoltat gândirea critică a tinerilor, dar i-a și motivat să devină ambasadori ai adevărului în comunitatea lor.
Astfel de activități contribuie la formarea unei societăți mai informate și mai reziliente în fața dezinformării.
________________________________________________________________________________________________________
Activitatea a fost desfășurată de către Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova în parteneriat cu People in Need Moldova, în cadrul proiectului „INSPIRĂ Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.
European Union in the Republic of Moldova
#InspiraMoldova #InspiredMoldova #FinantatDeUE #FundedByEU #StrongerTogether #ÎmpreunăMaiPuternici
Ioana BOLEA, vicepreședinta CRT Drochia, membră HTSJ, Centrul de Creație a Copiilor Drochia