Revenim la subiectul gâzelor care au invadat copacii de tei în plină iarnă. De această dată, vă prezentăm răspunsul experților de la Universitatea de Stat din Moldova.
Iată ce ne-au relatat dumnealor: Insecta din imagine este Oxycarenus lavaterae F. – o specie de ploșniță, care s-a stabilit în Europa în ultimii 25 de ani. În Republica Moldova, această specie a fost înregistrată pentru prima dată în sectorul Botanica din municipiul Chișinău în octombrie 2016. Planta-gazdă a ploșniței Oxycarenus lavaterae este teiul, în special crescut ca arbore ornamental în parcuri. Această insectă, datorită înmulțirii explozive, a devenit cauza unor neplăceri în rândul oamenilor, mai ales în zonele urbane prin aglomerarea lor pe tulpină și ramurile teilor din parcurile publice.
Specia se remarcă prin formarea grupurilor mari, cu mii de indivizi, pe coaja arborilor-gazdă sau orice altă structură verticală, inclusiv clădiri și garduri.
Printre factorii care au influențat răspândirea acestei specii se numără schimbul de material săditor, precum și iernile cu temperaturi blânde.
Informația referitoare la susceptibilitatea acestei specii la insecticide este foarte limitată, iar controlul chimic împotriva insectelor nu este recomandat.
Răspunsul a fost oferit de către Dr. DERJANSCHI Valeriu (Institutul de Zoologie), Dr. ENCIU Elena, prodecan și Dr. SOCHIRCĂ Vitalie, decan (facultatea de Biologie și Geoștiințe).
Anterior ”Observatorul de Nord” a relatat despre acest CAZ, fiind sesizați de localnicii din satul Pacani.