Două subiecte mă frământă deopotrivă în aceste zile frumoase de toamnă târzie: împlinirea a 25 de ani de la fondarea Observatorului de Nord și alegerile locale generale din această duminică. Primul este aproape de sufletul meu și mă face să cred că viața nu a fost trăită în zadar și că „fărâma de adevăr care înfruntă veacurile”, vorba poetului, îmi va da aripi în continuare. Al doilea îmi dă bătăi serioase de cap — dar, oare, la 5 noiembrie, oamenii vor face alegerea corectă sau ne vom trezi luni dimineață la fel de „plouați” și dezamăgiți ca de atâtea alte ori?…
9.125 — 300 — 1.200 — 1.197. Nu este cazul să faceți vreun efort pentru a descifra această „ecuație enigmatică”, fiindcă aceste cifre sunt de „importanță locală” și, în vremurile când lumea este plină de atâtea nevoi, fiecare mai mult trage la turta lui decât să fie interesat de bucuriile altora. Or, chiar este vorba despre o bucurie, fiindcă astăzi, 3 noiembrie 2023, ziarul Observatorul de Nord împlinește 25 de ani de la fondare, iar cifrele de mai sus semnifică următoarele: 9.125 de zile, 1.200 de săptămâni, 300 de luni alături de Dumneavoastră și 1.197 de numere de ziar apărute în acest răstimp! Probabil, pentru o viață de om acești ani sunt o nimica toată, iar pentru o publicație periodică este vorba despre o „vârstă venerabilă” — este de ajuns ca să numeri până la 1.197 și să te doară limba!
Cu astfel de ocazii, făcând o comparație cu înregistrarea unei căsătorii (nu de alta, dar există un fel de mariaj dintre acei care fac ziarul și acei care îl citesc), bătrânii și savanții specialiști în etichetări plastice și plăcute vorbesc, la 25 de ani, despre Nunta de Argint. Și dacă nunta, ca și orice alt eveniment festiv, înseamnă mai multă sărbătoare și mai puțină rutină, ne permitem și noi obrăznicia să credem că avem tot dreptul să ne transformăm, măcar pentru o zi, din cronicari modești în răsfățați ai sorții. O dată la 25 de ani se poate! De altfel, nu suntem deprinși cu reverențe și cu fraze pompoase în adresa noastră și nici nu ne așteptăm la explozii miraculoase de șampanie. Altele sunt astăzi timpurile, altele sunt valorile și principiile, altele sunt preferințele, dar aceleași rămân așteptările — Platon să ne rămână prieten, dar Adevărul să fie mai presus ca orice! Au fost 25 de ani plini cu de toate — flori și spini, laude și critici, succese și insuccese, performanțe frumoase și greșeli regretabile. Un lucru a fost, este și o să rămână atâta timp cât vom rămâne pe piața informațională — nu o să ne trădăm cititorul, nu o să ne vindem și nu o să cumpărăm stima și respectul cuiva! Nimic ieșit din comun — asta este viața!
…Referitor la campania electorală pot spune doar un lucru cu certitudine — numărul candidaților la funcția de primari și consilieri a fost mai mult decât suficient și, începând cu cetățenii care nu merită alt calificativ decât ”mașină de vot” (mașina însemnând ceva fără suflet, un robot ordinar) și terminând cu cei mai exigenți alegători, fiecare a avut posibilitatea de a alege. Nu știu dacă acest lucru este bun sau nu, dar cifrele vorbesc de la sine. Prestația candidaților a fost, vreau să cred, în strictă concordanță cu scopurile propuse, dar și cu principiile și valorile pe care au ținut să le transmită celor cărora le-au dorit votul. Unii au fost aroganți și încrezuți în faptul că victoria nu poate să le scape (și de unde atâta tupeu?), alții au dat serios din coate și au valorificat toate posibilitățile de a ieși în față și de a-și aduce mesajul la cât mai multă lume. Unii au sărit dintr-o barcă în alta, crezând că acolo este salvarea (CITIȚI PAGINA 4), iar alții au riscat cu gândul la șampanie. Unii au încercat să „îngrașe porcul în ajun”, iar alții au pedalat pe experiența din trecut. Unii au luat alegerile în serios, considerând că merită și pot fi consilieri/primari, iar alții au mers la mișto — dacă reușesc este bine, iar dacă nu reușesc nu am ceva de pierdut! Și unii, și alții au umplut piețele localităților noastre și/sau au mers din casă în casă, crezând cu sinceritate că aceste „vizite inopinate”, o dată la patru ani, au puteri miraculoase și că memoria cetățeanului/alegătorului este atât de scurtă…
În fine, începând cu data de 4 noiembrie, Observatorul de Nord începe o nouă cursă contracronometru — spre Nunta de Perlă (30 de ani). Cât privește alegerile, să așteptăm ziua de luni.