O excursie care unește: Tinerii moldoveni și ucraineni au legat prietenii / GALERIE FOTO

0
124

Recent, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a organizat o excursie la Chișinău, intitulată „Cunoaște țara care te găzduiește”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Împuternicirea copiilor și adolescenților strămutați prin educație formală și non-formală de calitate”, finanțat de Agenția Norvegiană pentru Dezvoltare și susținut de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC).

La această excursie au participat 22 de tineri, atât ucraineni, cât și moldoveni, veniți din mai multe localități precum Soroca, Cureșnița, Holoșnița, Vărăncău, Târgul Vertiujeni, Bădiceni, Visoca și Chișinău. Proiectul își propune să creeze o legătură între tinerii refugiați din Ucraina și cei locali, oferindu-le oportunitatea de a se cunoaște mai bine și de a învăța despre cultura și istoria Moldovei.

Excursia a fost organizată în limba rusă, pentru a facilita comunicarea între toți participanții, deoarece proiectul promovează colaborarea între tinerii din Ucraina și Moldova. Activitatea a fost gândită nu doar pentru a-i ajuta pe tineri să petreacă timp împreună, dar și pentru a le oferi ocazia să descopere lucruri noi despre țara care îi găzduiește.

Pe parcursul zilei, tinerii au avut ocazia să viziteze trei muzee din Chișinău: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova. Prin aceste vizite, participanții au aflat mai multe despre istoria și cultura Republicii Moldova, un pas important în procesul lor de integrare și adaptare.

Scopul excursiei nu a fost doar unul educativ, ci și de socializare. Tinerii au avut ocazia să lege prietenii, să împărtășească experiențe și să se bucure de o zi plină de activități interesante. Aceasta a fost o ocazie excelentă pentru refugiații din Ucraina să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile moldovenești, dar și să se simtă mai confortabil în țara gazdă.

„Deoarece proiectul presupune interacțiunea între tinerii din Ucraina și localnici, limba vorbită a fost rusa. Evenimentul a avut scopul ca tinerii să petreacă timp util și plăcut alături de colegii lor de vârstă și să cunoască mai bine țara care îi găzduiește.”, a declarat Anna Kovalciuc, coordonatoare pentru relațiile cu publicul, asistentă de proiecte.

Inițiativa „Împuternicirea copiilor și adolescenților strămutați prin educație formală și non-formală de calitate” joacă un rol important în sprijinirea integrării tinerilor ucraineni care au fost nevoiți să părăsească țara lor din cauza conflictului. Prin astfel de activități, acești tineri au acces nu doar la educație, ci și la oportunități de dezvoltare personală și socială.


Articolul precedentQUIZ: Testează-ți cunoștințele despre destinațiile de legendă
Articolul următorBiblioteca „Mihail Sadoveanu” din Soroca, gazda unei victorine literare dedicate lui Ion Druță / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.