O bibliotecă modernă începe de la un bibliotecar inovator

0
131

Locul, rolul și prestigiul unei instituții publice depinde în mare măsură de capacitatea acesteia de a satisface realitățile de astăzi, precum și de creșterea constantă a nevoilor de informații ale utilizatorilor, au obligat bibliotecile să se schimbe constant.

Succesul, indiferent de intensitatea sau de complexitatea lui, este ceva ce fiecare dintre noi ni-l dorim, materializat în lucruri realizabile sau irealizabile. Însă de fiecare dată când ne gândim  la succes,  în mintea noastră se creează o analogie cu o dorință aprinsă: un vis. Este o certitudine faptul, că fiecare dintre noi visează și își dorește să-și depășească condiția actuală. Prin activitatea sa, persoana își manifestă capacitățile sale, comunică și interacționează cu alți oameni, își găsește un anumit loc în societate, are satisfacția de a face ceva pentru sine și pentru ceilalți.

Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu” a inițiat un program educativ / instructiv „Turnirul amabilităților”, prin intermediul cărui a oferit asistență și ore interactive, impresionante, de emotivitate vie unui grup de tineri ai Colegiului Agricol, timp de trei luni, voluntar – profesorul Purice Diana.

Scopul ședințelor era dezvoltarea personală și formarea conduitei civice la tineri și adolescenți, dezvoltarea stereotipurilor și prejudecăților asupra comportamentului și relațiilor interpersonale. Serviciul a avut succes și și-a atins obiectivele: educarea și formarea trăsăturilor de independență, autocunoaștere, leadership, încredere în sine, responsabilitate, politețe, punctualitate, respectarea normelor sociale a celor 23 de studenți participanți. În program au fost abordate așa tematici, ca:

„Identitatea personală și relaționarea armonioasă”,
„Proiectarea carierei profesionale și dezvoltarea spiritului antreprenorial”,
„Leadership eficient”, „Primii pași spre o activitate de succes”.

„Oricare ar fi nivelul de dezvoltare a economiei unui stat, acesta, prin sistemul educațional,
trebuie să gestioneze eficient potențialul său uman, prin ghidarea în  carieră și formarea profesională conformă cerințelor pieței muncii. Cunoașterea situației de pe piața muncii permite formarea unei impresii realiste despre posibilitățile de integrare socioprofesională și trebuie să stea la baza motivației noastre pentru o formare profesională de calitate”, ne-a sugerat cei prezenți la ora de astăzi”; „A face o carieră nu înseamnă neapărat să ocupi funcții înalte într-un domeniu profesional, dar trebuie neapărat să fii mulțumit de succesele obținute”; „Sunt un norocos că am putut participa la asemenea ore ce ne-a permis să împărtășim impresii și experiențe. Am participat la activități interactive, multiple dialoguri, care ne-au făcut să înțelegem cât e de ușor să creezi relații interumane, atunci când ești deschis către celălalt și manifești interes să îl cunoști” au fost mesajele elevilor de la Colegiul Agricol.

Prin realizarea activităților, biblioteca a avut un impact pozitiv: utilizatori noi, comunicare în grup, biblioteca vizibilă, colaborare cu celelalte instituții de educație și cultură. Serviciul v-a continua să satisfacă interesele utilizatorilor, cu un nou program de activități.

                                                                              Andriana Muntean, bibliotecar         Biblioteca Municipală „M. Sadoveanu”


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentImagini pentru istorie: La Soroca iarăși s-a cerut Unirea cu România / GALERIE FOTO
Articolul următorConsiliul Judeţean Buzău a aprobat realocarea a 20.000 euro pentru Biblioteca “Basarabia” din Soroca și a alte 300.000 de euro pentru Chișinău
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.