Dacă tocmai te-ai mutat și îți amenajezi noua locuință, sau dacă vrei să îți reînnoiești unele ustensile de bucătărie, este important să știi că ar trebui să renunți la cele din lemn și să optezi pentru alte alternative bune, cum ar fi siliconul, porțelanul sau oțelul inoxidabil. Acesta este un material foarte poros, în care se pot adăposti microorganismele care abundă în această zonă a casei. De obicei, ele se depun în scobiturile lingurilor și ale altor ustensile din lemn și, chiar dacă le speli, este dificil să le îndepărtezi.
Ce pericole există
Cel mai rău este că bacteriile în cauză pot forma colonii și sunt susceptibile să provoace îmbolnăviri în cazul tuturor membrilor familiei. Acestea pot provoca boli precum salmonela, botulismul și listerioza, dintre cele mai frecvente. Deși acest lucru se întâmplă doar atunci când ustensilele sunt prea vechi, un alt risc al uneltelor din lemn este reprezentat de așchiere. Atunci, aceste mici așchii pot pătrunde în alimentele preparate și pot ajunge în stomac. Prin urmare, dacă ai o ustensilă din lemn ruptă, cel mai bine este să o înlocuiești cu una nouă.
Și umezeala poate dăuna
Nici umezeala nu trebuie ignorată! Dacă lași lingura la înmuiat sau în apă prea mult timp, aceasta va fi plină de bacterii. Ar trebui să o speli și să o usuci imediat ce ai terminat treaba cu ea în bucătărie. Nu o lăsa să stea pe suprafețe umede, deoarece în cavitatea ei poate crește mucegaiul, ceea ce sporește șansele de îmbolnăvire în urma folosirii ei.