Nu a avut cine asculta “Vocea Romilor”

0
366

Coaliția “Vocea Romilor” a organizat astăzi la Soroca un protest în fața Primăriei municipiului. Organizatorii consideră că “instituțiile de resort din or. Soroca nu respectă drepturilor romilor și aplică o atitudine discriminatorie directă față comunitatea romă. Primăria intenționat creează impedimente în cadrul concursului de angajare, cu intenția să întrebuințeze banii care sunt destinați mediatorilor comunitari, în scopuri de interes social în favoarea lor” se spune în comunicatul remis presei.

Cinci cetățeni cu pancarte și megafoane au strigat mesajele lor, fără să fie auziți, deoarece au decis să protesteze la ora mesei, când conducerea primăriei era plecată la prânz. “Unde-s banii mediatorilor, 150.000 lei pe 2018”, “Angajați romi mediatori”, “Stop discriminare” și altele mesaje erau expuse pe pancartele protestatarilor. “Stop discriminare” se auzea și din cele două megafoane. “Ei oricum o să audă mesajul, ne spune sigur Marin Alla, Secretarul General al Coaliției “Vocea Romilor”. Chiar și dacă au plecat la masă și mănâncă, ei mesajul îl știu și anume că administrația publică locală din Soroca, continuă să ducă lumea în eroare, 600 de ani am fost în sclavie și continuăm să fim în sclavie. Primăria municipiului Soroca din cele 55 milioane de lei nu poate cheltui nici 100 de lei pentru comunitatea de romi. Aceasta este o discriminare. Mediatorii comunitari trebuiau să fie angajați de mult, dar bani cu destinație specială pentru acest lucru sunt din 2013. Ei continuă să ascundă, să fure banii și ne trezim că banii sunt în altă parte. Anual pentru o funcție de mediator comunitar se dau aproximativ 49 mii de lei. Este angajat un mediator comunitar doar ca să ne închidă nouă ochii, dar acest mediator nu are un birou în această primărie, un scaun sau un calculator”.

Steliana Imanverdieva, mediator comunitar din partea romilor a asistat dintr-o parte la protest, fără să participe, spunând că nu este de acord cu scandările. “Concursul a fost corect. Știu fiindcă a participat și fiica mea, dar nu a știut răspunsurile și a acumulat doar un punct. Pretendenții nu au câștigat fiindcă nu au acumulat cele șase puncte necesare, cel mai mult a acumulat Vasile Preida și anume cinci puncte. Dar sunt de acord că mediatorii trebuiau încadrați încă din 2018, dar nu s-a făcut”.

Robert Cerari, președintele Asociației obștești “Bare-Rom” consideră că mediatorul comunitar este nevoit să apere APL-ul. “Mediatorul apără interesele primarului, dar mediatorul nu este angajatul primarului ci al  Guvernului, de acolo vin banii pentru salarii, și el trebuie să lucreze cu autoritățile publice locale. O persoană de etnie romă trebuie să fie în această comisie de evaluare. La Florești este, la Drochia este, la Bălți și la Ocnița tot, dar la primăria din Soroca nu. Nu suntem contra la alte etnii, suntem toți cetățeni ai Republicii Moldova, dar regulamentul spune că acești mediatori trebuie să fie de etnie romă. Dacă suntem cetățeni ai Republicii Moldova cu aceleași drepturi și obligațiuni, trebuie să mergem conform legii. Oamenii sunt revoltați fiindcă nu se respectă legislația în vigoare”. Cât privește faptul că la protest au venit doar cinci oameni, dintre care doar doi sunt din Soroca, Robert Cerari ne zice că nu au dorit să încalce legea. “Protestul nostru nu este autorizat și avem dreptul să participăm până la 15 persoane, dar dacă trebuie adunăm și 1000 de oameni Nu e normal când scoatem gunoiul din casă, dar deja chestia asta trebuie să fie vizibilă”.

Deocamdată primăria municipiului Soroca nu a venit cu o reacție oficială privind “tergiversarea nejustificată a angajării mediatorilor comunitari”, dar din surse din cadrul APL am aflat că și anterior au fost organizate concursuri, dar nu erau întrunite condițiile necesare pentru ca să fie aleși câștigătorii.


Articolul precedentA decedat consilierul municipal Vitalie Vescu
Articolul următorCitește mâine în ziarul „Observatorul de Nord”!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.