Noi oportunități de a munci acasă pentru tinerii soroceni

0
97

Tinerii soroceni care sunt în căutarea unui loc de muncă ar putea beneficia de susținere, inclusiv de cazare și suplimente financiare. Acestea sunt o parte din serviciile ce urmează a fi prestate în cadrul proiectului ”Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii – FOCUS III”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA”.

Ieri, în cadrul conferinței de lansare a proiectului, Ion Babici, președintele Centrului „DACIA” a specificat care sunt obiectivele și activitățile ce urmează a fi implementate. “Obiectivul de bază este creșterea gradului de integrare a tinerilor din raionul Soroca și din regiune pe piața muncii locale. Pentru a fi atins, vom încerca să implicăm toate instituțiile publice vizate, inclusiv Agenția Teritorială Soroca pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a facilita angajarea tinerilor în câmpul muncii. Planificăm să organizăm activități de formare în colaborare cu școlile din raion, pentru ca generația tânără să fie mai competitivă pe piața muncii”, a menționat Ion Babici.

Lipsa locurilor de muncă, mai ales pentru tineri, este principala problemă nu doar a raionului Soroca, este de părere Vladimir Nicuța, vicepreședintele raionului Soroca. „Astfel, tinerii sunt nevoiți să plece peste hotare, apar probleme demografice și nu numai. Acest proiect vine să acopere un gol, pe care autoritățile publice locale nu îl pot trece cu vederea, și anume de a oferi suport tinerilor la angajare”.

Mulți dintre cei plecați peste hotare lucrează „la negru”. “Sunt sigur că tinerii ar reveni acasă, dacă ar fi susținuți”, a spus Feodosie Bordian, viceprimarul municipiului Soroca, care a propus ca în acest sens să fie implicați și consilierii municipali.

Conform proiectului, beneficiari ar putea fi tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-30 ani, rezidenți ai raionului Soroca, tinerii care studiază în Soroca, care au absolvit sau sunt în curs de formare profesională și cei fără formare profesională din categoriile de risc, marginalizați economic și fără ( sau suficient) sprijin din partea familiei.

Printre potențialii beneficiari ai proiectului s-ar putea regăsi și elevii Școlii Profesionale din Soroca. “Noi am colaborat și în anii precedenți cu Centrul „DACIA” și putem spune că activitățile sunt foarte utile pentru tineri. Avem și rezultate cu care ne mândrim. Din păcate, o mare parte din băieți, după absolvire, sunt înrolați în Armata Națională și întrerup activitatea de specialitate pentru cel puțin un an. Fetele se căsătoresc și se stabilesc cu traiul la sat. Ar fi bine ca acești tineri să obțină susținerea necesară în cadrul proiectului”, transmite Ivan Luța, directorul școlii.

Tânărul urmează a fi asistat din momentul adresării sale la centru. “Mulți tineri din familii social-vulnerabile pleacă peste hotare, după care nu se cunoaște nimic despre ei. În acest fel, nu au șansa să aplice în practică cunoștințele acumulate în perioada studiilor”, a accentuat Ion Babici.

La identificarea potențialilor beneficiari ai proiectului vor fi implicate și școlile din localitate. “În viitor, urmează să selectăm tinerii cu o situație materială precară, cei fără părinți și cei care după absolvirea Gimnaziului Internat, nu au posibilitatea să continue studiile”, a menționat Virgilia Celac, directorul adjunct al Colegiului “Mihai Eminescu”.

Menționăm că, Centrul „DACIA” își propune să abiliteze cel puțin 300 de tineri cu capacități competitive în procesul de angajare în câmpul muncii. De asemenea, să ofere asistență directă a cel puțin 90 de tineri în situații de risc și 270 de tineri în procesul de angajare în câmpul muncii și menținerea la locul de muncă.

Printre activitățile care se vor desfășura în cadrul proiectului în următorii trei ani ar fi trening-uri pentru tineri la tema “Bunăstare socială durabilă”, cursuri pentru dezvoltarea competențelor digitale, Programul E-formare, precum și vor fi oferite servicii de găzduire, de mediere la angajarea în câmpul muncii și organizarea de mese rotunde cu participarea agenților economici și a tinerilor.

Proiectul dat este finanțat de Fundația Servicii de dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova, bugetul total al proiectului fiind de 378 499 Euro, dintre care contribuția LED – 300 619 Euro, iar a partenerilor locali, Consiliul raional Soroca și Primăria municipiului Soroca – 77 880 Euro.


Articolul precedentLA VECINI: De ce îi sunt importante Ucrainei „Insectele sacre”
Articolul următorFotografia zilei: Delta cu canalizare a Nistrului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.