Natalia Mazur: Empatie și profesionalism – secretele succesului în medicina de familie

0
546

Astăzi, în Republica Moldova, se sărbătorește Ziua Medicului de Familie, un prilej pentru a discuta cu profesioniștii din domeniu despre provocările la locul de muncă, relațiile cu pacienții și necesitatea de a fi mereu la curent cu cercetările privind noile medicamente și metode de tratament. Dna Natalia Mazur, directorul Centrului de Sănătate ”Ina Popescu” Soroca-Nouă, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

-Vă rugăm să ne spuneți de ce ați decis să deveniți medic?

– De mică visam să devin un doctor bun. Să-mi  fac meseria cu suflet pentru suflet. Să fii medic înseamnă să fii aproape de oameni, să fii receptiv şi să-i ajuţi să depăşească problemele care pun în pericol sănătatea lor.

– De ce ați ales medicina de familie ?

– Am ales să fiu medic de familie deoarece această specialitate înseamnă mai mult decât a practica o meserie, de la oră până la oră. Este despre dedicație, bunătate, compasiune și mai ales, dăruire de sine. Odată ce ai ales acest rol, trebuie să uiți de grijile tale, iar nevoile pacientului să fie primordiale.  Medicina de familie  presupune înțelegerea afecțiunilor fiecărui pacient în mod individual de la naștere până la ultima clipă a vieții.

-Ce calități considerați esențiale pentru a fi un medic de familie bun?

– A fi medic de familie înseamnă să fii empatic și să dorești să ajuți pacientul, iar pentru aceasta este nevoie de bunătate și răbdare. Trebuie să fii tolerant, iar pe lângă toate acestea, să demonstrezi un profesionalism deosebit. Un zâmbet, o vorbă bună, o încurajare are, de cele mai multe ori, efect de vindecare și alină durerea persoanei aflate în suferință.

-Care sunt realizările profesionale de care sunteți cea mai mândră?

– Nu am ajuns încă la nivelul la care să fiu mândră de realizările mele profesionale, mereu mă privesc critic în ceea ce fac și tind mereu să cresc profesional pentru a face lucruri frumoase și necesare oamenilor.

-În era internetului, cât de des vă confruntați cu pacienți care își fac autodiagnosticul înainte de a veni la consultație?

-Într-adevăr internetul reprezintă o sursă uriașă de informație. Din păcate, o parte importantă din această informație a devenit din ce în ce mai greu de verificat. Oricine poate posta orice, despre orice. ,,Net”-ul a devenit un fel de instanță supremă, atotștiutoare și atotvindecătoare. Dacă nu scrie pe net – nu există, nu s-a inventat. Cărțile, tratatele – au devenit ,,demodate”.

Sunt pacienți care vin doar ca să-și verifice propria părere, propriul diagnostic și, în multe  cazuri, propriul tratament. De aici și „ autodiagnosticarea”. Vin cu un apel în acest sens : Este important să te informezi. Dar responsabilitatea de a pune un diagnostic trebuie să rămână a medicului de familie.

Cât de ascultători sunt pacienții dumneavoastră când le recomandați să
urmeze un anumit tratament?

-Cuvântul medicului e jumătate din tratament. Totul depinde de CUM aduci la cunoștință despre un eventual tratament ce urmează a fi administrat  și deseori, cu empatie și răbdare, feedback-ul din partea pacienților este unul pozitiv.

-Care sunt miturile despre sănătate și boală  pe care le întâlniți cel mai des în rândul pacienților ?

-Sunt sute la număr, dar cel mai des auzit este : Dacă te vaccinezi împotriva unei boli, te îmbolnăvești de acea boală, ceea ce este un FALS . Indiferent dacă vaccinul conține antigenul în sine sau modelul acestuia, astfel încât organismul să îl poată reproduce, el nu va provoca niciodată boala la persoana care se vaccinează. Sau Dacă renunți la fumat, te îngrași, este un FALS. Iarăși, este și aici o explicație medicală : Nicotina din țigări accelerează metabolismul. Ea crește cantitatea de calorii pe care corpul uman le folosește în repaus cu aproximativ 7% până la 15%. Fără țigări, corpul arde alimentele în modul său normal.

Cum vă mențineți la curent cu ultimele cercetări în ceea ce privește noile medicamente, noile metode de tratament?

– Aici ERA internetului chiar își face rolul său inegalabil. Avem foarte multe posibilități de a participa la Conferințe științifice, Webinare, Congrese Internaționale și Naționale, Colocvii,  Sesiuni, Programe de instruire,  pe diferite tematici, inovații în medicina de la noi și din afara țării și nu are cum să ne scape nici o informație .

– Cum preferați să vă relaxați după orele de muncă?

– Acasă în sânul familiei lângă copii găsesc liniște sufleteasca și acolo mă încarc cu energie pentru o nouă zi de muncă.


Articolul precedentHoroscopul zilei de duminică, 19 mai 2024: Racii s-ar putea să cadă în capcana propriilor gânduri negre, află pronosticul astrelor pentru zodia ta
Articolul următorZiua Internațională a Muzeelor, sărbătorită la Drochia / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.