De jumătate de an și activitățile economice din raionul Soroca, ca și din aproape toată lumea, s-au desfășurat sub steaua pandemiei. Covid-19 a atacat nu doar sănătatea oamenilor, ci indirect afaceri clădite cu migală ani de zile. Și chiar dacă majoritatea populației, inclusiv oamenii de afaceri, au simțit pe propria piele efectele acesteia, ne-am gândit că ar fi bine să vedem și cealaltă parte a monedei.
Pe lângă eroii din prima linie, mai sunt și alții care au fost oamenii potriviți la locul potrivit și au făcut tot posibilul ca afacerile pe care le administrează să-și continue activitatea, iar locurile de muncă să fie menținute. Unii și-au adaptat activitatea la noile condiții și nu au cedat, au supraviețuit și au găsit soluții care mai ieri păreau fără izbândă.Printre cei a căror activitate a fost sistată este și afacerea de familie a soților Natalia Hroniuc și Roman Eșanu, mici întreprinzători care dezvoltă la Soroca patiseria “Gustolini”. După proteste singulare ale acestora împotriva încălcării dreptului la muncă, au apelat la judecată. Între timp și-au reluat activitatea, iar internetul le-a fost o mână de ajutor.
“Vânzarea la magazin era în scădere, mai puțini vizitatori veneau, dar se mărea vânzarea torturilor la comandă, prin ianuarie-februarie cererea era mai mare, cam la 35-40% în comparație cu anul trecut. Dar în luna martie s-au închis piețele și alte instituții, s-a simțit acest lucru mai ales că depindem de piață și școală. Când prin oraș este mai multă lume, unii vin la o cafea, alții la o plăcintă, dar așa toți s-au speriat și s-au oprit vânzările. Noi am închis temporar magazinul pentru ca să diminuăm riscul de infectare al angajaților. Și am început să ne dezvoltăm mai mult online. Datorită acestei pandemii oamenii au început să apeleze online pentru produsele noastre. S-au mărit vânzările prin internet, fiindcă oamenii nu aveau altă soluție, a fost în acest caz o oportunitate pe care am folosit-o”.
Natalia Hroniuc, proprietara patiseriei “Gustolini”: “Și totuși, dacă este să comparăm totul, la general am avut mai mult de pierdut decât de câștigat în această perioadă de pandemie. Mai ales când toți și-au încetat activitatea în oraș, era un nonsens, iar noi am luptat și luptăm în continuare pentru dreptul nostru de a munci. Posibil, autoritățile s-au speriat mai mult decât trebuie, dar cred că a fost prea de tot să fie îngenunchiați agenții economici din oraș. Și dacă ar fi fost interzisă activitatea pe vreo două săptămâni este una, mai ales că nu știa nimeni atunci care sunt riscurile, dar am citit legea și am aflat că autoritățile locale nu aveau dreptul să ne interzică să activăm.”
Pandemia le-a dat un pic planurile peste cap și se temeau să ia creditul pe care-l planificaseră. Între timp, Natalia cumula ca de obicei funcțiile de proprietar al afacerii și cea de decorare a torturilor. “Noi doream atunci să luăm un credit pentru a procura utilaj frigorific și a ne pregăti de sezonul nunților, dar pe ultima sută de metri ne-a fost frică să împrumutăm bani, continuă interlocutoarea. Nu știam cum vom supraviețui, fără susținerea statului, mai ales că și oamenii au început a comanda și consuma mai puțin. Dacă până la pandemie primeam comenzi pentru torturi doar de la 2 kilograme, am coborât uneori la 1,5 kilograme, fiindcă oamenii nu-și mai pot permite să cumpere ca mai înainte”.
Citiți și alte păreri la acest subiect:
Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”, implementat de Internews cu suportul Suediei.