Moștenire genetică: 5 trăsături de la mama și 6 de la tata

0
343

Astăzi, oamenii de știință cunosc multe detalii interesante despre moștenirea genetică. Nu ne vom aprofunda în terminologia și explicațiile mecanismelor dominante ale genelor, alelelor și mutațiilor, ci ne vom limita la cele mai interesante, a ceea ce copiii moștenesc mai frecvent de la mame și ce moștenesc de la tați.

Iată lista trăsăturilor pe care mamele le transmit copiilor lor mai frecvent decât tații:

 Caracteristicile somnului Un studiu publicat în jurnalul Sleep Medicine susține că, dacă mama are probleme cu somnul (dificultatea de a adormi, insomnie), atunci este foarte probabil ca și copilul să aibă aceleași probleme. Dacă tatăl nu poate adormi pentru mult timp, se trezește frecvent noaptea, se foiește, atunci poți dormi liniștit – copilul, în general, nu moștenește tulburările de somn de la tată.

Daltonismul, sau deficitul de vedere a culorilor, înseamnă că copilul nu distinge unele culori sau nuanțe. Daltonismul este mult mai frecvent la băieți decât la fete. Este transmis de mama prin cromozomul X,  mama, însă,  purtătoare a mutației poate distinge culorile normal. Pentru ca o fată să înceapă să sufere de daltonism, ambii părinți trebuie să fie purtători ai mutației în cromozomul X.

Caracteristicile îmbătrânirii Dacă mama ta arată bine la bătrânețe, atunci ești norocos, pentru că există o probabilitate aproape sigură că și tu vei arăta bine când vei îmbătrâni. Caracteristicile pielii, tipul acesteia, tendința de a avea riduri – toate acestea sunt transmise copiilor de către mama.

Flexibilitatea limbii O caracteristică amuzantă pe care o au unii oameni – abilitatea de a răsuci limba în formă de tub – este transmisă copiilor de către mame. Dacă mama poate face diverse trucuri cu limba, atunci și copiii vor avea acest „talent”.

Gropițele în obraji Nu toți oamenii au gropițe în obraji. Nu este clar ce minuni face genetica mamei, dar exact mamele transformă obraji în obraji fermecători cu gropițe.

Iată lista a ceea ce tații transmit genetic copiilor lor mult mai des decât mamele:

Înălțimea

Există o serie de formule care permit prezicerea înălțimii pe care o va avea micuțul tău băiat (sau fată) la maturitate, cel mai precis indicator al înălțimii pe care o va avea copilul este înălțimea tatălui său. Bărbații înalți tind să aibă băieți înalți. Înălțimea mamei, desigur, influențează și ea genetica fiului, în special dacă mama este sub media înălțimii. Cu toate acestea, în general, cu cât tatăl este mai înalt, cu atât fiul va fi mai înalt.

 Sănătatea dinților În majoritatea cazurilor, genetica tatălui este de vină pentru dinții proști ai copiilor. Aceasta este încă una dintre acele formule complexe pe care oamenii de știință încă nu le-au descifrat complet, dar dacă mama are dinți albi strălucitori, fără carii, iar tatăl are dinți strâmbi, gălbui și predispusi la carii, atunci probabilitatea ca dinții copilului să fie răi este foarte mare!

Gropițele pe bărbie Dacă gropițele pe obraji sunt transmise copiilor de mame, cele de pe bărbie sunt transmise copilului de tată.

Tendința de a acumula greutate Un studiu publicat în Nature Communications a arătat că cantitatea de grăsime pe care o stocați în corp, în special în jurul organelor interne, este parțial determinată de genele transmise de tatăl vostru. Cu toate acestea, nu trebuie să te descurajezi. Pur și simplu trebuie să fii pregătit că, dacă tatăl tău e supraponderal, va trebui să ai grijă să menții mereu greutatea sub control.

Culoarea ochilor Genele responsabile pentru culoarea căprui a ochilor sunt dominante față de genele responsabile pentru alte culori. Astfel, dacă unul dintre soți are ochii albaștri, iar celălalt căprui, este foarte probabil ca „căpruiul” să câștige. Dar! Culoarea ochilor tatălui este totuși mai importantă. Dacă tatăl are ochii căprui, atunci aproape sigur și copilul va avea ochii căprui. Dacă mama are ochii căprui, iar tatăl are ochii albaștri, de exemplu, șansele ca ochii copilului să fie căprui scad. Poate câștiga culoarea albastră, pur și simplu pentru că sunt ochii tatălui.

Culoarea părului Există o opinie comună că copiii moștenesc culoarea și structura părului fie de la mamă, fie de la tată. Dar, de fapt, aspectul și culoarea părului viitorului copil nu sunt atât de ușor de prezis. Poate foarte bine să apară un copil blond într-un cuplu cu păr închis la culoare! În acest caz, devine clar că părul este rezultatul  unei interacțiuni complexe nu doar între genele mamei și ale tatălui, dar și ale strămoșilor lor îndepărtați.

În ultima vreme, printre geneticieni este tot mai populară ipoteza că, în majoritatea cazurilor, copiii moștenesc părul bunicilor pe linia maternă. Dar aceasta nu este o prognoză foarte sigură. Este important să nu uităm și de persoanele roșcate. Dacă tatăl este roșcat, atunci genetica sa va domina cu siguranță peste mama blondă sau brunetă.

Chiar și genetica unei brunete intense poate fi dominată, deoarece genele roșcate sunt destul de puternice. Însă, un copil roșcat la doi părinți care nu sunt roșcați este improbabil, indiferent cât de mult v-ați dori să vedeți acest lucru bazându-vă pe bunicile sau străbunicii voștri.

Așadar, genetica este o știință fascinantă plină de surprize și complexități, cu multe variabile care interacționează în moduri pe care încă le descoperim.


Articolul precedentSăptămâna luminată: Ce semnifică fiecare zi, de luni până duminică
Articolul următorVremea la Soroca: Prognoza meteo pentru marți, 7 mai 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.