În Republica Moldova avem câteva mii de monumente ocrotite formal de stat. Unele sunt monumente arheologice ori de istorie, altele de arhitectură sau artistice. În raionul Soroca sunt înregistrate 411 monumente (mai sunt însă şi unele scăpări, căci nu toate au fost incluse în registrul monumentelor), dintre care 193 de categorie naţională şi 217 categorie locală. Dintre acestea 160 sunt monumente arheologice, 70 istorice, 78 arhitecturale, 15 de artă şi restul mixte. Toate acestea sunt parte a patrimoniului nostru naţional şi au fost luate doar pe hârtie sub ocrotirea statului.
(Sfârşit. Ediţia precedentă AICI)
Din luna noiembrie 2015 la Soroca au avut loc câteva întruniri ale grupului actorilor locali ce s-au implicat în dezvoltarea proiectului “Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice”, zis și COMUS. Orașul nostru este unul pilot în Republica Moldova în implementarea acestui proiect susținut şi sprijinit de Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Printre preocupările de bază sunt și valorificarea patrimoniului istoric și cultural ce va duce la dezvoltarea economică a localității. Autoritățile locale și societatea civilă sunt încurajate să creeze un parteneriat în crearea unui cadru strategic de dezvoltare integrată a patrimoniului cultural. Astfel, prin reabilitarea oraşului nostru ca localitate istorică este încurajată conservarea monumentelor arhitecturale, istorice şi de artă.
Am încercat să aflăm și poziția ministrului Culturii în privința susținerii din partea statului a activităților de conservare şi punere în circuitul turistic a monumentelor ocrotite de stat. “Ministerul Culturii, în conformitate cu atribuţiile funcţionale, a susţinut şi va susţine constant conservarea şi punerea în valoare a bunurilor de patrimoniu cultural imobil, se spune în scrisoarea de răspuns semnată de Monica Babuc. Ministerul Culturii oferă sprijinul metodologic necesar tuturor celor care intenţionează să intervină asupra monumentelor istorice, inclusiv le oferă posibilitatea să participe la concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale organizat la finele fiecărui an, unde asociaţiile obşteşti pot înainta solicitări de finanţare sau cofinanţare, inclusiv a proiectelor care se referă la monumente istorice. Problema punerii în circuitul turistic a bunurilor respective constituie una dintre atribuţiile esenţiale ale Agenţiei Turismului a Republicii Moldova.
Totodată, pentru consolidarea legislaţiei în domeniu, ministerul a elaborat proiectul Legii protejării monumentelor istorice, care stabileşte, inclusiv, un mecanism clar, aliniat bunelor practici internaţionale, de susţinere de către stat a conservării și restaurării bunurilor de patrimoniu cultural construit. Proiectul de lege, actualmente, se află în circuitul de avizare”.
Monica Babuc, Ministrul Culturii:
“Ministerul a elaborat proiectul Legii protejării monumentelor istorice, care stabileşte, inclusiv, un mecanism clar, aliniat bunelor practici internaţionale, de susţinere de către stat a conservării și restaurării bunurilor de patrimoniu cultural construit. Proiectul de lege, actualmente, se află în circuitul de avizare”.
La întrebarea cine va răspunde pentru monumentele în stare de avarie şi care nu mai pot fi restabilite sau pentru restaurarea cărora este nevoie de sume înzecite decât dacă se intervenea iniţial, răspunsul a fost unul cam evaziv. “În ceea ce priveşte tragerea la răspundere a celor care distrug sau deteriorează bunurile cu statut de monument, Ministerul Culturii a elaborat şi a promovat adoptarea de către legislativul ţării a Legii nr. 75 din 21.04.2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Monitorul Oficial al RM, 13.05.2016, nr. 128-133, art. 272). Este vorba de modificarea şi completarea prevederilor Codului Penal şi Codului Contravenţional al RM la capitolul patrimoniu cultural, prin care s-au stabilit responsabilităţi clare privind ilegalităţile comise faţă de patrimoniul cultural imobil, precum şi autorităţile competente pentru constatarea în teren a situaţiei în domeniu”, scrie în mesajul ministrului Culturii.
Până când toate monumentele ocrotite de stat vor fi marcate cu plăcuțe informative, ca să cunoască nu doar trecătorii, dar și proprietarii acestora despre istoria și valoarea clădirii, se pare că mai avem de așteptat. Și chiar dacă suntem în plină criză economică, clădirile valoroase din punct de vedere istorico-artistic nu mai pot aștepta prea mult intervențiile. Se impun măsuri concrete pentru a păstra măcar puținul ce ne-a mai rămas.