Moldovenii din țară și din diasporă: aceleași griji în pragul noului an școlar

0
246

În prag de 1 septembrie, reportera noastră, Mihaela Zaim, a discutat cu câțiva părinți despre pregătirile de școală. Au acceptat să răspundă nu doar părinți care trăiesc în țară, ci și cei stabiliți peste hotare. Indiferent cât de diferite pot fi sistemele educaționale, părinții trăiesc aceleași griji înainte de începutul anului școlar.

Alexandru, părinte: “La noi, înainte de școală, se scumpesc toate și nu e corect nici așa. Am copii în clasa a treia, a opta și studentă în anul doi la colegiu. Undeva în proporție de 85%, suntem gata de școală. Nu-i o mare diferență în a pregăti un copil care învață în clasele primare față de unul care învață în clasele mai mari; cheltuielile nu diferă mult. Spre exemplu, pentru a pregăti un student pentru 1 septembrie, avem nevoie de aproximativ 3500 lei. În ceea ce privește hainele, cumpărăm doar pentru prima zi de școală. În legătură cu discuțiile despre uniformă, cred că ar fi mai bine să continuăm tradiția așa cum este în prezent, fără uniforme. Copiii sunt de aceeași părere, preferă să nu poarte uniforme la școală pentru a-și exprima individualitatea.”

Cristina, părinte: “În primul rând, avem nevoie de mulți bani, deoarece pentru școală este foarte mult de cumpărat. Din rechizite, avem nevoie de ghiozdane, agende, caiete de tot felul, de la cele mai subțiri până la cele groase, pixuri, creioane, radieră, acuarele. Cărțile care nu sunt disponibile la bibliotecă trebuie să le procurăm singuri. În ceea ce privește hainele, avem și acolo multe cheltuieli. Ar fi bine să avem și uniforme, dar nu toți părinții și le pot permite, pentru că sunt foarte scumpe, aproximativ 2000 de lei și poate chiar mai mult. Există familii în care ambii părinți lucrează, dar oricum nu ajunge pentru uniforme. Totuși, opțiunea de a avea haine libere ar fi varianta mai economică pentru părinți. Nu am observat o diferență semnificativă, prețurile rămân neschimbate de doi ani în urmă. Avem doi copii, dar cumpărăm ce este necesar pentru școală, în funcție de cum își păstrează ei lucrurile. ”

Violeta, părinte : “Acum ne aflăm în vacanță la bunici, dar de fapt, copiii noștri învață în Grecia. Nu plătim pentru manuale, toate sunt oferite gratuit de școală, achiziționăm doar creioane, caiete și carioci. De la clasa întâi până în clasa a douăsprezecea, nu plătim nimic pentru cărți. Părinții primesc o listă cu rechizitele care trebuie achiziționate: caiet verde, albastru, roșu, culorile corespund disciplinelor; de exemplu, dictările sunt scrise în caiete galbene. Nu folosesc caiete cu pătrățele, chiar și la matematică scriu pe caiete cu linii. În Grecia, copiii se îmbracă foarte simplu. Le-am propus fiilor să-și cumpere pantaloni de jeans, dar nu au dorit; pentru prima zi de septembrie se vor îmbrăca ceva mai special, dar în restul anului preferă hainele comode și sport. Înainte de începerea școlii, cheltuim aproximativ 200 de euro pentru fiecare.”

Lidia, părinte: “Copiii mei revin în țară în timpul verii, dar în general, învață în Franța. Depinde și de școala la care studiezi, dar există un alt sistem de învățământ acolo. În clasele cele mai mici, până în clasa a cincea, statul acoperă toate cheltuielile legate de rechizite. Totuși, unul dintre copii a trecut deja de clasele primare, așa că vom trebui să achiziționăm ce este necesar. M-am încadrat într-un buget de 100 de euro în total. Pe parcursul anului, noi mai achiziționăm câte ceva.”

.”

Articolul precedentSecretul pentru ca hainele negre să nu se mai decoloreze niciodată. Ce trebuie să pui în mașina de spălat
Articolul următorPersonalitatea în funcţie de ziua de naştere: prin ce se caracterizează oamenii născuți pe data de 19 a lunii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.