Moldova, la coada topului celor mai mari pensii din fosta URSS

0
66

Republica Moldova ocupă locul trei de la coadă în topul pensiilor de vârstă pe care le primesc bătrânii din țările fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste. Astfel, din totalul celor 15 țări ale fostei URSS, Moldova este pe poziția a 13-a cu o pensie media în echivalentul a doar 64 de dolari americani, fiind doar în fața Uzbekistanului și Tadjikistanului, unde bătrânii primesc pensii de 35 și, respectiv, 30 de dolari SUA.

Țara vecină a Moldovei, Ucraina, este cu doar un pas în fața noastră, în condițiile în care acolo bătrânii beneficiază de pensii în valoare estimativă de 65 de dolari SUA, iar pensionarii din Georgia, țara prietenă în Parteneriatul Estic, primesc pensii de 75 dolari SUA.

Bătrânii care primesc cele mai mari pensii lunare sunt cei din țările Baltice, cum ar fi Estonia — 434 dolari (prima poziție), Letonia — 315 dolari (poziția secundă) și Lituania — 286 dolari (a treia poziție). Pe locul patru este Federația Rusă, unde bătrânii primesc în mediu o pensie de 216 dolari SUA.

Datele reprezintă pensiile medii convertite în dolari SUA pentru anul 2016. Este de menționat că de la 1 aprilie, cetățenii din Moldova primesc o pensie de vârstă calculată conform unei noi metodologii, ceea ce, potrivit guvernării, a dus la majorarea pensiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.