Expres-interviu
Recent, printr-o decizie de Guvern, în Republica Moldova a fost instituită Ziua Națională a Ambulanței, care se va marca anual la 2 octombrie. Astfel, societatea va avea posibilitatea să aducă un omagiu celor care se află pe linia întâi când este vorba despre salvarea vieților omenești – medici, felceri, asistenți, brancardieri, șoferi, lucrători tehnici.
Cu această ocazie am solicitat un scurt interviu domnului Mircea ZAGAIEVSCHI, șeful Substației Asistență Medicală Urgentă (SAMU) Soroca.
La Soroca, Serviciul de urgență a fost fondat în anul 1948, când pe lângă policlinică au fost instruiți câțiva felceri, care mergeau pe joc la casele pacienților pentru a le acorda asistență medicală. În cazul când era necesară transportarea bolnavilor la spital se utiliza o trăsură trasă de cai. În scurt timp a apărut și prima autosanitară, apoi și primii medici care activau de gardă 24 de ore din 24. La începutul anilor 50 a secolului trecut, Serviciul de urgență a devenit o ramură foarte necesară a sistemului de sănătate și număra deja patru medic, două autosanitare și un grup de felceri, conduși de doctorul Țilea Kuhareva… Pe parcursu anilor, Serviciul Medical de Urgență din Soroca i-a avut la conducere pe Visarion Nabuleac, Anghelina Gomzina, Anatolie Brusnic (anii 1969-1976), Matei Bejan (1976-2004), Vitalie Moraru (2004-2006), Mircea Zagaievschi (2006 și până în prezent)
- Domnule doctor, pentru multă lume decizia autorităților de a institui Ziua Națională a Ambulanței a fost o surpriză or, tradițional, în luna iunie se sărbătorește Ziua Medicului și Farmacistului. Adică, colegii Dsv din alte structuri ale sistemului medical din Republica Moldova ar putea avea un motiv de invidie…
- Nu știu dacă este vorba despre invidie, dar vreau să menționez că noi reprezentăm o ramură specifică a medicinii, suntem în prima linie când este vorba despre relația pacient-instituție medicală, activăm în regim non-stop, pe vânt și ploaie, ziua și noaptea, 24/ 24 și 365/ 365. Probabil, am meritat să avem o astfel de sărbătoare.
- Să înțeleg că din punct de vedere al subordinării nu aveți nimic cu Spitalul raional din Soroca?
- Așa este. Relațiile noastre, și cu Spitalul raional, și cu subdiviziunile de primire, cele spitalicești și Centrul de sănătate sunt de conlucrare. SAMU Soroca se subordonează direct IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), iar la Bălți activează un Centru regional Nord, care are în subordine 15 raioane, inclusiv raionul Soroca.
- La ziua de astăzi, ce reprezintă, din punct de vedere uman, organizatoric, logistic și tehnic Substația Asistență Medicală Urgentă Soroca?
- Înseamnă 120 de angajați, inclusiv 6 medici, 36 de felceri, 36 de infirmiere, 38 de conducători auto ambulanță și alți angajați. În cadrul SAMU activează 9 echipe – 6 echipe la Soroca, o echipă TIM (Terapie Intensivă Mobilă), o echipă cu medic, 4 echipe cu felcer, precum și Punctele de Asistență Medicală de Urgență (PAMU) Vărăncău – inaugurat în luna noiembrie 2004 și deservește 6.221 de persoane , Bădiceni -inaugurat în februarie 2011 și deservește 10.296 de persoane și Stoicani – inaugurat în octombrie 2016 și deservește 7.008 persoane, fiecare cu câte o echipă cu felcer. În total deservim 99.416 de oameni, dintre care 37.910 sunt locuitori urbani și 61.506 – locuitori rurali. În ultimii doi ani, am primit mai multe mașini noi și, la ziua de astăzi, avem în dotarea 15 ambulanțe – 4 mașini de marca „Ford”, 6 mașini de marca „Sobol”, câte o mașină „Mercedes”, „Toyota”, VW și Citroen. Pot spune cu toată certitudinea că la acest capitol suntem incomparabil mai bine decât în trecut.
- Vă propun să rămânem în „împărăția cifrelor” și să ne spuneți câtor solicitări ați răspuns anul acesta, să zicem?
- În primele nouă luni ale acestui an deservit 14.419 solicitări, 5.815 dintre care au fost soldate cu spitalizarea pacienților. 1.714 au fost solicitări la copii, 1.124 care s-au finalizat cu internarea în instituțiile medicale. 150 de solicitări au fost la pacienții infectați cu COVID. La fel, am acordat servicii prespitalicești și la 29 de refugiați din Ucraina, 15 dintre care au fost spitalizați. Dacă am face o medie, atunci zilnic noi răspundem la 60-70 de solicitări din partea cetățenilor.
- Apropo, aveți termeni reglementați pentru a ajunge la persoana care a solicitat ambulanța?
- Bineînțeles. Conform normativelor, o chemare în localitățile rurale trebuie onorată în 25 de minute, iar dacă este vorba despre oraș – în 15 minute .
- Reușiți să vă încadrați în acești parametri?
- În marea majoritate a cazurilor ne încadrăm. Măsurările noastre arată că, în oraș respectăm termenele în proporție de sută la sută, iar în localitățile rurale în proporție de circa 70 la sută.
- Domnule Zagaievschi, în ultima vreme liniștea localităților noastre este perturbată de sirenele stringente ale Salvării, poliței sau a pompierilor. Câte-odată ai impresia că ești în orașul Chicago din anii 30 ai secolului trecut, iar unii cetățeni chiar fac atac de panică. Există ceva noi regulamente, care impun această sonorizare excesivă?
- Astfel de regulamente au existat întotdeauna și includerea girofarurilor și a sistemului de sonorizare nu este un moft al cuiva sau un argument în folosul ipotezei că, vezi Doamne, noi suntem mereu la datorie, dar o îndeplinire directă a Regulamentului elaborat de CNAMUP. Pur și simplu, mașinile noastre au un sistem de sonorizare mai performant și, implicit, deranjează auzul trecătorilor. Pe de altă parte, noi nu facem abuz de aceste sisteme și nu le includem când nu este cazul. Bunăoară, nu includem sistemul de sonorizare pe timp de noapte sau atunci când mașinile noastre revin la bază.
- Sincer vorbind, cele relatate de Dumneavoastră insuflu liniște și încredere că sănătatea și viața noastră sunt în mâini de nădejde, dar, cu siguranță, există și probleme nerezolvate. Care ar fi acestea?
- Ar fi fost prea frumos să nu fie probleme, dar acestea fac parte din viața noastră și, toți împreună, ar trebui să depunem eforturi pentru a le rezolva. De exemplu, fiind un serviciu „pe roți” ne interesează calitatea drumurilor care, și în oraș, și în satele raionului, lasă mult de dorit. Sau, nu toate casele particulare de pe străzile din oraș sunt numerotate și, mai cu seamă pe timp de noapte, suntem nevoiți să orbecăim prin întuneric, în timp ce orice secundă este foarte importantă. La fel, accesul spre multe case ne este îngreunat de crengile copacilor care lovesc mașinile noastre. Și, repet, avem nevoi stringentă de cel puțin încă 10 medici. Din cei 6 care activează în prezent unul este pensionar, iar alții patru sunt în prag de pensionare…
- Vă mulțumesc pentru interviu, domnule doctor. Felicitări cu prilejul sărbătorii și succese colectivului pe care îl conduceți.
Consemnare Victor COBĂSNEANU