Ministerul Sănătății: La Soroca echipament de protecție pentru medici era, dar au fost lacune…

0
3272

Raionul Soroca rămâne în topul negativ al unităților administrativ-teritoriale în care Covid-19 își face de cap. Dacă în medie pe republică sunt aproape 34 de cazuri la 100 de mii de locuitori, în raionul Soroca numărul acestora ajunge la 189 de cazuri raportate la 100 mii de locuitori, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Din totalul de 147 de soroceni infectați, câți erau la 8 aprilie 2020, 95 dintre ei erau lucrători medicali din Spitalul Raional Soroca (53 persoane) și Asistența Medicală Urgentă (42 persoane).

Am solicitat ministerului informații despre rezultatul anchetei interne ca să aflăm unde s-au infectat tocmai atâția lucrători medicali, și dacă într-adevăr este din cauza crizei echipamentului necesar de protecție. Astfel am aflat că pe aceste cazuri au fost efectuate anchete epidemiologice de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu subdiviziunile teritoriale, Asistența Medicală Primară, Asistența Medicală Spitalicească și Asistența Medicală Urgentă.

Din totalul de cazuri de 147 persoane afectate, 95 de lucrători medicali sunt afectați (64.6% din totalul de cazuri). Au fost afectate 2 structuri ale sistemului de sănătate din Soroca, și anume Spitalul Raional Soroca – 53 și Asistența Medicală Urgentă – 42 lucrători medicali. După funcție: asistent medical – 34 persoane pozitive, personal auxiliar – 33 persoane pozitive, medic – 20 persoane pozitive și Felcer – 8 persoane pozitive. Este o cifră alarmantă pentru sistemul de sănătate publică, în condițiile răspândirii a infecției COVID-19 printre lucrătorii medicali și s-a demarat o anchetă epidemiologică chiar de la înregistrarea primului caz și a fost evaluată situația epidemiologică prin infecție cu COVID-19 și circumstanțele posibile de infectare a lucrătorilor medicali din raionul Soroca.

„Primul caz înregistrat în AMU și confirmat cu COVID–19 se stabilește la o asistenta medicală din AMU, ultima zi la serviciu la 15 martie, apariția primelor simptome de boală la 19 martie, spitalizare la 24 martie, diagnostic confirmat la 25 martie, contact cu caz confirmat neagă. Posibil a servit drept sursă pentru infectarea soțului și a 2 lucrători de la Spitalul Raional Soroca.

Altă sursă printre lucrătorii medicali la Asistența Medicală Urgentă este o doamnă care a deservit chemarea la 14 martie 2020 și transportarea în spitalul pentru bolnavii de COVID-19, ulterior confirmată la COVID-19. Lucrătorul medical a transportat o pacientă confirmată la COVID-19 revenită cu soțul din Italia, ambii fiind pozitivi la COVID-19 la 12 martie.

Primul caz confirmat de COVID-19 pozitiv la lucrătorii medicali a Spitalului Raional Soroca a fost la un asistent medical, care a participat la intubarea unui pacient în secția ATI, fără a cunoaște că acesta era la moment contagios, pacientul a fost confirmat ulterior. Lucrătorii medicali au fost spitalizați în spitalele strategice și diagnosticul de laborator a fost stabilit la ANSP” se spune în răspunsul primit de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Prin urmare concluzia anchetei epidemiologice este că primii lucrători medicali infectați au avut 3 rute de infectare:
a) contact cu apropiații și rudele revenite de peste hotare (ulterior aceștia au fost confirmați pozitiv la COVID-19);
b) contact cu pacienți cu simptome respiratorii care nu au divulgat că au revenit de peste hotare, iar din cauza că nu a fost utilizat echipamentului de protecție a fost posibilă infectarea acestora (echipament era disponibil, dar nu a fost utilizat din cauza vigilenței scăzute față de infecția COVID-19);
c) contactul între lucrătorii medicali în timpul acordării serviciilor medicale și interacționării la locul de muncă.

Cauza răspândirii virusului printre lucrătorii medicali nu a fost lipsa echipamentelor de protecție, însă factorul uman care nu a avut o vigilență sporită în protecția personală în timpul și în afara acordării serviciilor medicale și au fost înregistrate lacune în organizarea măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19 în Spitalul Raional Soroca și Asistența Medicală Urgentă Soroca.

Totodată din răspunsul primit mai aflăm că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a „analizat situația privind echipamentele de protecție și măsurile de control a răspândirii infecției intraspitalicești în teritoriul administrativ Soroca: Asistența Medicală Urgentă Soroca a fost aprovizionată cu echipamente de protecție permanentă, în deosebi de la progresarea situației epidemiologice la nivel internațional și național; Spitalul Raional Soroca deținea echipamente suficiente pentru a face față răspândirii virusului printre lucrătorii medicali; Cauza răspândirii virusului, nu a fost lipsa echipamentelor de protecție, însă factorul uman care nu a avut o vigilență sporită în protecția personală în timpul și în afara acordării serviciilor medicale; Au fost înregistrate lacune în organizarea măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19 în Spitalul Raional Soroca și Asistența Medicală Urgentă Soroca”.

Articolul precedentUn lot de asistență umanitară în volum de circa trei tone, oferit de China a ajuns la Chișinău
Articolul următorCele 27 țări-membre ale Uniunii Europene au ajuns asupra unui vast plan de susţinere în valoare de 500 de miliarde de euro
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.