Maraton teatral prin satele Sorocii

0
48

La 15 august a startat maratonul teatral în memoria omului de artă Veniamin Apostol la Dubna, satul de baștină al actorului. Cu această ocazie, studioul Cortina din cadrul Teatrului “Veniamin Apostol” din Soroca, în frunte cu maestrul George Ciolpan și Petre Popa, au susținut un spectacol de muzică, poezie și pantomimă, denumit “Aripi”, în casa de cultură din localitate.

Potrivit actorilor, urmează și alte spectacole care vor fi organizate în mai multe localități din raion.

După prezentare, alături de mentorii lor, tinerii au rămas impresionați și încântați de ospitalitatea și receptivitatea locuitorilor de la Dubna. Petre Popa, directorul teatrului a spus că publicul a fost divers și au venit să urmărească piesa atât copii, cât și oameni în vârstă. “Ei au fost foarte atenți la tot ceea ce se întâmpla pe scenă. Noi am făcut la final o donație de fotografii cu actorul Veniamin Apostol, cărți despre viața și activitatea sa, harta cu itinerarul turistic al orașului Soroca. Ne-am convins că spectacolul nostru, deși este foarte complicat, poate fi dus în orice sat unde sunt condiții favorabile pentru a-l prezenta”, declară dumnealui.

De asemenea, în incinta casei de cultură a fost inaugurată o expoziție cu fotografii despre activitatea lui Veniamin Apostol.

Pe agenda turneelor planificate în raion sunt incluse localități precum Visoca, Rudi, Cremenciug, Racovăț și un șir de spectacole la Chișinău, alături de scriitorul Spiridon Vangheli. Totodată, în această perioadă vor fi organizate mai multe spectacole stradale în municipiu. “Vom merge în localitățile unde sunt condiții pentru a desfășura spectacolul. Potrivit scenariului, avem nevoie de o sală fără ferestre ori care nu este luminoasă. Acestea sunt condițiile pentru o prezentare reușită”, cochide Petre Popa.

Menționăm că maratonul teatral va dura până la iarnă, 15 decembrie.

Actorul Veniamin Apostol s-a născut la 15 august în satul Dubna, raionul Soroca. Pe parcursul vieții sale a activat în cadrul mai multor teatre, printre care Teatrul academic muzical-dramatic “A.S. Pușkin” din Chișinău. De asemenea, alături de dramaturgul Dumitru Matcovschi a realizat mai multe spectacole care au rămas în istoria artei teatrale. Mai mulți ani la rând a activat în calitate de rector al Institutului de stat al artelor din Republica Moldova și șef al Catedrei Regie a Universității de stat a Artelor. Din 1988 este Artist al poporului din Moldova, iar începând cu 1999 membru-corespondent al Academiei Româno-Americane de arte și științe. Actorul sorocean s-a stins din viață la data de 14 decembrie 2000.


Articolul precedentCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”
Articolul următorDodon și Marea Adunare Națională ori ce relație are Porcul cu Crăciunul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.