Acest năprasnic și odios COVID-19 a pus stăpânire pe toată lumea și astăzi rar cine își mai „amintește” de simplul fapt că coronavirusul nu a „anulat” celelalte maladii și că oamenii mai au „nefericita” obișnuință să sufere și de alte boli. Boli, care nu pot aștepta sfârșitul pandemiei, pentru a fi tratate… În acest context, am solicitat un mic interviu doamnei doctor Lucreția Trofimov, care este și purtătoarea de cuvânt a Spitalului raional din Soroca.
– Doamna doctor, de data acesta nu vom vorbi de COVID-19, dar de faptul ce trebuie să facă și cui să se adreseze cetățenii care suferă de alte boli, inclusiv cronice. Or, se creează impresia că tratamentul altor maladii a fost lăsat pentru „vremuri mai bune”…
– Este o impresie falsă, fiindcă orice bolnav are posibilitatea să se adreseze la Centrul medicilor de familie, unde vor primi consultațiile și tratamentele de rigoare. Plus la aceasta, cei care suferă se pot adresa la 112 și, la fel, vor fi tratați ca atare.
– Pentru a explica mai simplu celor care ne citesc cum stau lucrurile, vă rog să ne explicați ce fac eu, bunăoară, dacă sufăr de o boală cronică sau dacă, Doamne ferește, m-am îmbolnăvit subit?
– Răspunsul este simplu: dacă sunteți la evidență cu o boală cronică, telefonați medicului de familie, care vă va face un consult și vă va prescrie rețeta necesară pe care o puteți lua de la Centrul medicilor de familie, la o oră anumită. În caz de boli acute, vă puteți adresa direct la Centrul nostru unde se face triajul – la etajul I au fost deschise două saloane speciale, unul pentru pacienții care prezintă semne de Covid-19 și altul pentru ceilalți pacienți. Medicii noștri fac de serviciu și, implicit, nu întotdeauna poate fi la primire medicul Dvs de familie. Adică, ajutorul și sfatul necesar îl veți primi de la medicul de serviciu, indiferent cine este acesta. În cazuri acute, de urgență bolnavii sunt trimiși la spitalele din Drochia și Florești, iar cu o săptămână înainte de naștere femeile gravide sunt transportate la maternitățile din Florești sau, în caz de necesitate, din Chișinău.
– Dacă există o statistică, câte persoane se adresează zilnic la Centrul medicilor de familie din Soroca?
– Zilnic avem câteva zeci de adresări, iar media ar fi de 40-50 de persoane. Repet, nimeni nu este lăsat în voia sorții or, lucrătorii medicali sunt mereu la datorie.
– Apropo, care este programul de lucru al instituției?
– Programul de lucru este unul convenabil pacienților, de la 8:00 până la 18:00. Toate persoanele implicate în proces, începând cu medicii, asistentele medicale și terminând cu pacienții sunt echipați corespuzător și respectă toate regulile impuse de perioada de pandemie, inclusiv respectarea distanței sociale.
– Vă mulțumesc, doamna doctor, pentru informațiile utile.
– Și eu vă mulțumesc și-mi exprim speranța că toți împreună vom trece cu bine această perioadă dificilă, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Sănătate și răbdare doresc tuturor…
Și încă ceva. Din câte cunoaștem, mai există multe persoane care se adresează după ajutor medical, inclusiv telefonând la 112, în cazuri minore, când nu este stringent necesară implicarea medicilor. În acest context, vin și eu cu o chemare către soroceni: să nu supraîncărcăm medicii, care și așa se sufocă zi de zi, să dăm dovadă de responsabilitate și să dăm undă verde la doctori celor care cu adevărat au nevoie de ajutor urgent. În rest, să mai strângem din dinți și să așteptăm ziua când lucrurile vor reveni la normal…