Locuitorii celui mai mare sat din nordul R. Moldova consumă apă în două cu rugină: „Nici găinile nu o beau” / VIDEO

0
254

Din cauza apeductului vechi, locuitorii din satul Pelinia, raionul Drochia, își otrăvesc viața, zi de zi, consumând apă cu rugină. Aceasta are culoare maronie, miroase a țevi și nu poate fi folosită nici măcar pentru uz casnic. Oamenii sunt nevoiți să care apă de la fântână pentru a-și pregăti de mâncare, doar că și acestea, în mare parte, sunt secate sau nu corespund normelor sanitare, scrie nordnews.md

„Nu-i bună, nu-i bună, nu-i de băut. Nici găinile nu o beau, mă tem să le-o dau. Le crești și le dai mâncare și tragi nădejde la o bucățică și le pierzi. Îi rugină, rugină groasă. E ca și cum ai spăla ceva ruginit, iată așa de roșie rămâne. Pe pământ o dai și se usucă, se face ca o ciupercă roșie”, afirmă femeia.

Deși au apă la robinet, locuitorii nu-și pot conecta electrocasnicele de frică că se vor defecta.

„Chiar și mașina de spălat să o folosești poți să strici mașina de spălat, iată de ce. Aproape că nu ne folosim de ea.”

„Este, este. Nu numai acolo, este și aici, uneori curge apa roșie. Uneori nici nu poți lua apă, căci e roșie. Eu mă mai duc pe la bătrânele, le mai ajut și mai văd”, spun locuitorii satului.

În sat au rămas doar câteva fântâni cu apă potabilă, insuficiente pentru a asigura cel mai mare sat din nordul R. Moldova care numără peste 7 mii de locuitori. Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), apa din fântânile din Republica Moldova nu este bună de băut în proporție de 97%, iar cele mai poluate fântâni din nordul țării, în special după conținutul de nitrați în apă sunt cele din raionul Drochia.

„Toată lumea vine de aici și ia apă cu căruțele, cu mașinile. Sunt și fântâni cu apă amară, sărată. Îi întreb pe oameni de ce vin aici și ei spun că nu pot fierbe fasole, nu pot pregăti mămăligă”, a mai spus o locuitoare a satului.

Apa de proastă calitate îi costă mai scump pe localnici. De la începutul acestui an, oamenii sunt nevoiți să achite pentru un metru cub de apă cu 5 lei mai mult. Astfel, persoanele fizice achită 30 de lei pentru un metru cub de apă, persoanele juridice – 40 de lei, iar instituțiile publice – 25 de lei.

„Nu sunt de acord deloc. Am zis că o să iau într-o sticlă să le duc să vadă, dacă lor le place, o să-mi placă și mie. ”

„Cam scump, dar ce să facem? Totul îi scump. Ce putem să facem noi? ”

„-Nu știu ce o să mai fie cu lumea asta. Vor să o juchească.”

„-Nu, ei vor să ne strângă de gât, de vii. Nu știu ce o să facă, dar nu-i bun. Nu-i bun și gata”, spun localnicii.

De cealaltă parte, autoritățile publice locale susțin că apa din robinet este bună pentru consum.

„Conform ultimilor probe prelevate din  fântânilor arteziene și fântânile publice, concluzia medicului de laborator este că apa corespunde cerințelor documentațiilor normative în vigoare. Deci, apa corespunde standardelor normative și avem posibilitatea să o distribuim consumatorilor.”

Cât despre majorarea prețului la apă, primăria susține că de vină este criza energetică, dar caută soluții pentru a reduce din cost. Autoritățile locale urmează să beneficieze de un proiect susținut de guvernul German pentru a instala panouri fotovoltaice în localitate.

„Acest proiect va fi îndreptat pentru reducerea consumului de energie, anume pentru alimentarea cetățenilor cu apă potabilă. Vom încerca să compensăm cheltuielile la o fântână arteziană, care, posibil, pentru viitor, ne va permite să reducem prețul la apă”, spune viceprimarul.

În ultimii doi ani, în nordul Moldovei au fost implementate câteva proiecte mari de îmbunătățire a rețelei de apeduct, susținute de UE, în special în orașele Fălești, Edineț și Drochia.

SURSA: nordnews.md


Articolul precedentTest: Învîrte roate și vezi câte puncte obții!
Articolul următorAstăzi, rușii au atacat cu rachete regiunea Vinița, aflată în apropiere de Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.