Lecție de Jazz la Colegiul de Arte (VIDEO)

0
79

Elevii Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”, au avut parte de o lecție deosebită și un master-class pe tema muzicii Jazz. Afară de noile cunoștințe despre acest gen muzical și experiența preluată de la artiștii din domeniu, viitorii instrumentiști au adunat și multe emoții frumoase.

Evenimentul a avut loc în cadrul festivalului de muzică Etno Jazz și s-a desfășurat în două părți. În prima parte, viitorii instrumentiști și profesorii lor au asistat la o lecție dedicată muzicii Jazz, ținută de Virgil Mihaiu, profesor de estetică a jazzului la Academia de muzică din Cluj. Profesorul a vorbit despre originea acestui gen muzical și dezvoltarea acestuia la diferite popoare. Totodată, cei prezenți au audiat piese de Jazz în interpretarea artiștilor din diferite țări.

“Muzica fără contacte interumane este inutilă, aceasta este o artă a comunicării și dacă nu ar exista asemenea ocazii ar fi inutilă toată forțarea artistic depusă în această instituție, a menționat domnul Mihaiu. În lume asemenea practici au devenit curente și mă bucur că la Soroca există șanse să se perpetueze asemenea inițiative. Această întâlnire este o recompensă pentru rezervorul de talente extraordinare, care există în Basarabia și de care profită și scena română muzicală. Pot spune cu mâna pe inimă că, toți basarabenii care au fost studenți la Academia din Cluj, au făcut onoare acestui spațiu și admir că în pofida tuturor vicisitudinilor ați reușit să mențineți acest nucleu artistic viu”, a mai spus profesorul.

În cea de-a doua parte, ansamblul Liberty a evoluat cu un recital. Artiștii din Tiraspol au cântat mai multe piese, iar ritmurile muzicii jazz au inviorat atmosfera, publicul resplătindu-i cu aplauze îndelungate.

Elevii instituției de învățământ, care studiază diverse instrumente muzicale, spun că asemenea evenimente îi ajută să-și imbogățească cunoștinețele și să-și propună scopuri mari pentru viitorul lor profesional. Printre ei este și Dorina Grigoriu, care studiază clarinetul în anul patru de studii. “Mi-a plăcut mult clarinetul azi, în special solo-urile, dar și trompeta. Asemenea întâlniri cu artiști ne sunt de mare folos, sper sa mai avem așa ocazii”…

“M-a impresionat ansamblul Liberty, mai ales trompeta. Aș vrea, in viitor sa am posibilitatea să cânt și eu într-un astfel de ansamblu. Pentru mine a fost un exemplu frumos de urmat”, a menționat Radu Sterpu, elev anul patru la Catedra instrumente aerofonice.

“Evenimentul se desfășoară în colaborare cu formația Trigon și Anatol și Veronica Ștefăneț, în cadru festivalului Etno Jazz festival, care se desfășoară la Chișinău, ne-a informat Emil Guțu, directorul Colegiului. Ei au hotărât ca în acest an să vină și la noi. Atât pentru elevi, cât și pentru profesori asemenea evenimente sunt benefice, acestea înseamnă noi viziuni, noi experiențe, un punct spre care să tindem cu toții, un exemplu viu a ceea ce se poate de atins în viitor”.

Etno Jazz Festival se aflăla ediția a XVI-a. În acest an, un eveniment asemănător s-a desfășurat și la Cahul.

Articolul precedentPROVOCAREA SĂPTĂMÂNII: Eugen Doga cântă la pian în Cetatea Soroca
Articolul următorMETEO: Vremea se răcește

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.