La Soroca a fost vernisată expoziția „În cătușele Siberiei”

0
143

Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca găzduiește o expoziție cu genericul „În cătușele Siberiei”.

La inaugurarea acesteia au fost prezenți istoricii Ludmila D. Cojocaru și Virgiliu Bîrlădeanu, care le-au vorbit elevilor și profesorilor despre ororile acestei tragedii a neamului. La eveniment a fost prezentată și donată cartea „Exercițiul Memoriei” (editori: Elena Postică și Ludmila D. Cojocaru / Chișinău, 2018). “Este un tot întreg ceea ce prezentăm la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, ne-a declarat Ludmila D. Cojocaru, cercetător, doctor în științe și conferențiar universitar la Universitatea de Stat a Moldovei. Este o expoziție elaborată în vara anului trecut de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu echipele din programul de stat care s-au ocupat de valorificarea și recuperarea memoriei victimelor deportărilor staliniste, iar ulterior a fost elaborat și acest volum de carte ce întrunește secvențe și din această expoziție. Am considerat acest lucru important pentru a desimina în cât mai multe localități și familii, spre cât mai mulți copii de astăzi și bunei de atunci aceste imagini care reprezintă destinul copiilor deportați din familiile de “dușmani ai poporului”. Nu toți copiii din aceste imagini au fost deportați cu ambii părinții, unii au fost duși cu câte un părinte sau chiar singuri, fiind rupți din contextul familiei. Părinții lor au avut un destin la fel de dramatic, tații ridicați au fost duși direct în lagăre, iar mamele care au supraviețuit au avut de trecut printr-o serie de greutăți acolo în depărtare. Avem mărturiile care însoțesc aceste fotografii și, de altfel, acest moment este unul dintre cele care întrețin originalitatea acestei expoziții itinerante. Fotografiile reprezintă secvențele din mărturiile colectate din diferite regiuni ale Republicii Moldova”.
În cadrul expoziției au fost expuse documente de arhivă, fotografii și povestirile celor reveniți acasă. De aici putem afla și istoriile sorocenilor cum ar fi a lui Dormidont Șerban din Bulboci sau ale Anei Cangaliuc din Schineni. Printre zecile de curioși care au venit să vadă această expoziție era și Alexei Spoială din Cureșnița Veche, care a fost deportat cu familia pe când avea doar patru luni. “Sunt victimă a represiunilor politice, iar aceste fotografii și povestiri sunt niște amintiri dureroase din viața oamenilor, îmi spune bărbatul. Mulți nu înțeleg aceste suferințe prin care am trecut noi, știe doar acel care a suferit. Noi am fost ridicați cu familia întreagă din Cureșnița Veche în 1949, fiindcă tatăl era un bun gospodar și trebuia desproprietărit. Și altfel cum se putea, au ales această metodă ca ceilalți să se sperie și să intre în colhoz”.
Gazda evenimentului, Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, le-a povestit celor prezenți istoria cutremurătoare a unui băiețel din satul Vasilcău. “Voi prezenta o carte cu versurile și amintirile lui Virgiliu Mironov, copil de 10 ani deportat în Siberia și care era fiul directorului școlii din Vasilcău și nepotul primarului acestei comune. În anii ’40 au fost deportați în Siberia și copilul acesta s-a pierdut acolo în tren. Un an de zile a stat la orfelinat, apoi mama sa l-a găsit. Tatăl și bunelul erau la închisoarea din Ivdel-lag, unde au fost exterminați. Copilul a învățat acolo limba rusă, scria deja și poezii în această limbă și a fost deja și bolșevizat, încât printre versurile sale erau nu doar o poezie dedicată mamei, ci și două dedicate lui Stalin. Acolo a căpătat tuberculoza și o meningită, așa că a decedat la numai 14 ani. Atunci când a murit în satul cela din regiunea Tomsc nu aveau scânduri pentru sicriu, așa că directorul școlii a dat poarta de la școală pentru a-i face acel sicriu. Tot directorul i-a pus în buzunăraș o eprubetă cu inițialele lui ca atunci când vor trece acele vremuri grele, osemintele băiatului să poată fi aduse și înhumate în pământurile Basarabiei. Vizitatorii acestei expoziții trebuie să înțeleagă că istoria are năravul de a se repeta, dar dacă se repetă este mult mai groaznic”.
Expoziția de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie din Republica Moldova și Institutul Patrimoniului și va fi deschisă publicului timp de trei săptămâni.


Articolul precedentPeste 80 de elevi din raion au fost premiați pentru performanțe la învățătură. VEZI LISTA PREMIANȚILOR
Articolul următorVezi cine sunt cei peste 50 de profesori premiați la Gala Olimpicilor și ce premii au ridicat
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.