La doar 100 de kilometri de Soroca se găsește un platou bun pentru filmul “Parcul Jurasic”

0
1002
Fotograf Vadim Șterbate

În apropierea satului Duruitoarea, situat pe malul râului Prut, se găsesc unele dintre cele mai vechi urme ale oamenilor din actuala Republică Moldova. Aceste vestigii datează de aproximativ 250-300 de mii de ani și sunt găsite într-o grota preistorică cunoscută pentru istoria sa milenară și pentru cele trei camere lungi de aproape 50 de metri. Înălțându-se la 33 de metri față de sat, această grota este formată într-o stâncă naturală și este situată în apropierea lacului de acumulare Costești-Stânca.

Cercetătorii au descoperit dovezi semnificative în această regiune, datorită cărora peștera a dobândit o importanță istorică internațională. Cu mai bine de un deceniu în urmă, un localnic a descoperit o mandibulă de mamut în apropierea peșterii. Se crede că acesta a trăit în urmă cu 60-100 de mii de ani. Alte fragmente din scheletul animalului preistoric, inclusiv un fildeș uriaș de 2,75 metri lungime, au fost scoase la suprafață în urma săpăturilor. Cu toate acestea, săpăturile au fost oprite din cauza lipsei de fonduri și nu au fost găsite și celelalte părți ale scheletului.

Descoperirile făcute la Duruitoarea au fost depuse la muzeul liceului din comună, dar din cauza condițiilor precare de păstrare, osemintele fragile se degradează în continuare. În apropierea peșterii se găsește un defileu care pare rupt din “Parcul Jurasic”, iar Toltrele Prutului se ridică impresionant deasupra văgăunii în așteptarea dinozaurilor. În depărtare se poate auzi sunetul pârăului Duruitoarea, care curge printre stânci și care a dat numele localităților din preajmă – Duruitoarea și Duruitoarea Nouă.


Articolul precedent“Eu unul, cu tot rîsul, voi vota contra primirii demisiei lui Constantin Stere”
Articolul următorCurs valutar: astăzi un euro are valoarea de 20 de lei și 21 de bani, iar dolarul costă 18 lei și 58 de bani.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.