“La castel”-ul din Gordineşti

0
578

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Între satele Gordinești și Buzdugeni, localităţi din preajma Edineţului, se află un defileu botezat de localnici “la Castel”. Numele vine de la o construcţie impunătoare ce se ridica pe timpuri pe una dintre pantele abrupte ale Racovăţului, ceva mai sus de locul unde acesta se uneşte cu Bogda.

Despre acel castel s-a dus vestea în tot nordul Moldovei, iar legendele mai sunt şi astăzi povestite de băştinaşi. Una dintre ele spune că un străin a rămas impresionat de aceste locuri, în plus s-a îndrăgostit şi de o fată din sat, aşa că şi-a construit un “cuibuşor” doar pentru ei. Fiindcă părinţii fetei au fost împotriva căsătoriei, băiatul a furat tânăra şi a dus-o în castel. Se zice că părinţii fetei au trimis mai multe cete de vânători să o readucă acasă. Dar atunci când pe potecă urca potera, dintr-o peşteră apropiată venea un miros frumos de mâncare. Vânătorii au găsit acolo o masă întinsă cu bucate de tot felul, s-au ospătat, au luat câte un păhărel şi… nu au mai putut urca la deal. Urmele castelului s-au păstrat până în anii ’40, dar unii au tot sustras de acolo materiale de construcţie şi diferite obiecte până nu a mai rămas nimic. Până nu demult s-a păstrat o masă sculptată în piatră, dar mai apoi şi ea a dispărut. Şi chiar dacă nu a mai rămas nici urmă de palatul de odinioară, rezervaţia naturală de aici poartă numele “La castel”.

Pentru a ajunge în inima rezervației peisagistice din partea Gordineştiului, vă recomandăm să lăsaţi maşina la marginea satului şi să mergeţi pe jos după apele Racovăţului. Astfel că ar fi bine să aveţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a merge prin pădure şi a urca pantele abrupte. Totul în jurul este de un pitoresc aparte, şi chiar dacă te afli la fundul văii, care este considerat cel mai adânc defileu dintre Nistru și Prut, sau pe vârful stâncilor, imaginile îţi vor rămâne mult timp ca amintire.

Peşterile de aici, dar şi “Stânca chilugului” sau “Dintele dragonului” sunt unele dintre atracţiile pe care vă recomandăm să le descoperiţi. Şirul de toltre răzleţite sunt astăzi locuite de vulturii care și-au făcut aici cuiburi, iar frumusețea acestei zone te ademeneşte să revii “La castel” de mai multe ori.


Articolul precedentPLAJĂ fără nisip, umbrele și șezlonguri
Articolul următorÎn incinta Penitenciarului nr.6 va fi deschisă o biserică (FOTO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.