Istoria de peste un secol a Gimnaziului “Dumitru Matcovschi” din Soroca, de pe când era încă școală parohială

0
257

La 30 iunie 1910, nobilul sorocean Fiodor Alexandrovici Aleinikov se adresează ÎPS al Chișinăului și Hotinului Anastasiu, cu cererea de aprobare a documentației pentru autorizarea construirii unei biserici cu edificii aferente, în cimitirul nou al orașului, din Dealul Sorocii.

La 9 iulie 1910 este emisă Aprobarea nr.1079 a proiectului de construire a bisericii în teritoriul cimitirului nou, cu suportul financiar al nobilului F.A.Aleinikov, înregistrată la Direcția Construcții a Upravei Zemstvei Guberniei Basarabia. La 2.09.1916 IPS Anastasiu primește adresarea Consistoriului duhovnicesc (nr.3138), în care se comunică că F.A.Aleinikov a finalizat construcția binecuvântată de ÎPS, cu edificarea în cimitirul nou al orașului Soroca, a lăcașului de cult, cu următoarele edificii aferente:

  1. Școala cu locuință pentru învățător și încăperi auxiliare;
  2. Casa parohului bisericii cu anexe auxiliare;
  3. Casa pentru paznic cu sarai și morgă.

În registrul ședinței extraordinare a Dumei orășenești Soroca, din 23 iulie 1916, este înscris: „A fost ascultată comunicarea Upravei orășenești, la demersul membrului Dumei cu drept de vot F.A.Aleinikov, despre transmiterea în gestiunea orașului a edificiilor bisericii, școlii și altor construcții; alegerea starostelui de biserică și funcționarilor școlii parohiale. Duma a hotărât: „Construcțiile edificate de F.A.Aleinikov în regiunea cimitirului nou creștinesc, de primit în gestiunea orașului, aducându-i profunde mulțumiri. Staroste de biserică a fost ales membrul Dumei cu drept de vot, Iacov Semionovici Ivancenco. Supravegherea școlii parohiale se încredințează să fie îndeplinită de membrii Dumei cu drept de vot: Nicanor Mihailovici Popovschi, Gavriil Vichentievici Patușânschi, Vasilii Avgustinovici Vozdarevici. Din partea populației creștine a orașului au fost aduse sincere mulțumiri nobilului F.A.Aleinikov, luând în considerație aportul considerabil la sporirea procesului de educație și ridicarea nivelului spiritual al locuitorilor orașului Soroca.

După Marea Unire de la 1918, școala parohială Aleinikov și-a continuat activitatea ca școală primară mixtă de băieți și fete (numită a lui Dominte (directorul școlii)), până la cedarea Basarabiei (iunie-iulie 1940). Din amintirile lui Eugen Radțibor, absolvent al Școlii Normale „P.Maior” din Soroca (N.Bulat, „Județul Soroca”): „În perioada interbelică Soroca a avut multe școli primare. Unele din ele s-au păstrat în memorie după numele directorilor care le conduceau. Instituții deosebite în istoria învățământului sorocean: – școala primară a lui Terziev; școala primară a lui Popovici; școala primară mixtă de băieți și fete a lui Dominte (Aleinikov de la cimitir); școala primară a lui Mașkevici.

Din păcate, actualmente, încă nu se dispune de informații detaliate și bine documentate privitor la contingentul de elevi, conducerea, corpul didactic și activitatea școlii în perioada 1916-1944. Însă, cert este faptul că instituția a funcționat, cu mici întreruperi, tot timpul, de la inaugurare (1916) până în ziua de azi (2021), depășind astfel (în 2016) hotarul de 100 de ani de activitate pedagogică. În perioada (08.1940-06.1941), școala a funcționat sub ruși, în vechea clădire, ca școală primară cu patru clase. Director a fost numit Popovschii G.I.; primii profesori: Maistruc E.V., Rusnac M.F., Traistar P.I., Huliga L.I. După reinstaurarea autorităților române, în vara lui 1941, instituția și-a reluat activitatea de până la 1940 ca școală primară mixtă de băieți și fete, pe care a suspendat-o în martie 1944, odată cu intrarea armatelor sovietice de ocupație pe teritoriul Basarabiei.

Școala a fost redeschisă, de către noua putere sovietică în 1945, cu același statut (din 1940), adăugându-se o clasă rusă, condusă de Ivlieva T.V. Director a fost numit Bacalu Abram A. Au mai fost angajați învățătorii: Bacalu I., Vataman N., Pasecnic E. În anul 1946 în școală învățau 155 elevi. În 1948 clasele ruse au fost transferate în școlile rusești din oraș, instituția devenind școală moldovenească (nr.2), care în septembrie 1951, a fost reorganizată în școală de 7 ani. La acea vreme corpul didactic era format din 10 profesori printre care: Bacalu I., Lupasco E., Benderleu V., Cernei A., Munteanu A., Balan A., Crudu V. În perioada 1952-53 colectivul se completează cu profesorii Popovschii I., Gluhovscaia R., Vizitiu B., Gologorscaia Ș., Vâșinscaia C. În 1953 a fost lansată prima promoție de 7 absolvenți: Balan G., Calaras N., Losi V., Chirosca V., Cobâleanscaia L., Puscas G., Prepeliță I. În anul de studii 1953-1954, director al școlii a fost Doroșenco Isidor M., director adjunct, până în 1959, fiind Popovschii Ion I. A doua promoție, lansată în 1954, număra 22 absolvenți. Între anii 1954-1959 la cârma școlii a fost Țușco Xenia F. În anul de studii 1957-58 în școală au fost deschise 13 clase – 10 primare (4 moldovenești, 4 ruse, 2 țigănești) și 3 mari, cu un total de 349 elevi.

În perioada 1959 – 1989, director al școlii a fost Popovschii Ion I., în școală, alături de alte cadre didactice, activând și pedagogii: Popușoi Sofia, Țurcan Ana, Starșii Claudia, Esipova Tatiana, Spoială Grigore, Laiciuc Ilarion, Statnic Grigore, Bruma Galina, Strungaru Alexandra, Iavorschi Anatol, Tabuncic Ada, Chiroșca Agafia, Demcic Maria, Lupu Nina, Bondarenco Larisa, Damașcan Galina, Berghia Antonina, Andrieș Dumitru, Lîsac Eugenia, Celac Maria, Pîrlea Ana, Țurcan Eugenia, Cernei Andrei, Șestacova Ana, Barzah Lev, Țapu Mihai, Cojocaru Silvia, Valuța Iulia etc. În 1961, școala este reorganizată într-una de 8 ani, iar în 1964, instituția, fiind transferată în actuala clădire (nouă), devine școală medie incompletă ruso-moldovenească nr.3.

Către 1985, școala avea deja un contingent de 1500 de elevi, studiile desfășurându-se în 2 schimburi. În 1989, la conducerea școlii vine Vasile Parcevschii (1989-1995), apoi Petru Moisei (1995-1997). În 1996, școala capătă statut de gimnaziu (Gimnaziul nr.1). Din 1997 până în 2006, gimnaziul a fost condus de Dionisie Mitrofan, în colectivul profesoral activând pedagogii – Tabuncic Ada, Barabaș Tatiana, Cebotari Galina, Sochirca Eleonora, Elău Eleonora, Cucereavaia Nadejda, Pocitari Silvia, Fortuna Viorica, Sârghi Cătălina, Stangrit Angela, Tartus Taisa etc. Din anul 2006 până în prezent (2020), în funcția de director al gimnaziului nr.1, care din 2013 capătă statut de Instituție Publică (IP Gimnaziul nr.1), activează Viorica Fortună. La 20 august 2015, IP Gimnaziului nr.1 din Soroca i se conferă numele „Dumitru Matcovschi”.

Sursa: Almanah Soroca, 2019


Articolul precedentFestivalul de umor ”O cetate nu-i pe roate” și-a desemnat învingătorii / VIDEO
Articolul următorVremea la Soroca: prognoza meteo pentru ultima zi a lunii martie
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.