Circa 300 de agricultori din Moldova care doresc să-şi iniţieze afaceri în domeniul legumiculturii, creşterii ciupercilor sau plantelor medicinale pot accesa împrumuturi preferenţiale de la băncile comerciale, informează canal2.md. Ratele dobânzii a unor astfel de credite sunt de aproape două ori mai mici decât media pe piaţă. Împrumuturile sunt oferite de către Banca Europeană de Investiţii în cadrul Proiectului Livada Moldovei.
Proiectul Livada Moldovei a fost lansat în anul 2016 şi prevedea iniţial acordarea unor credite preferenţiale pentru dezvoltarea sectorului de creştere şi procesare a fructelor, pomuşoarelor şi nucilor. În doi ani de la lansarea proiectului, 45 de agricultori au accesat credite în valoare totală de 30 de milioane de euro. Printre aceştia, se numără şi Dumitru Udrea din satul Zahareuca, care a împrumutat de la bancă peste 8 mii de euro pentru a-şi planta o livadă de aluni. „Este vorba vorba de până la cinci procente, deja în funcţie de cum negociem cu băncile. Ne-a extins livada cu şapte hectare livada de alun. Ce este bine în acest program este faptul că ei acordă o finanţare pe termen lung, ceea ce este foarte bine pentru cazul nostru ca fiind culturi multi anuale”, a menţionat agricultorul, Dumitru Udrea. Şi Veaceslav Gorbatovschi a încercat să acceseze un credit în cadrul proiectului Livada Moldovei, însă, iniţial, a fost refuzat. El a cerut de la bancă 100 de mii de euro pentru a construi o hală de creştere a ciupercilor, domeniu care până acum nu era eligibil. „La noi în Moldova sunt puţini care le cresc, care cresc ciuperci. Avem nevoie de 100 de mii de euro pe care ne vor da şi nu vom fi pe etapa de start-up”, a afirmat agricultorul, Veaceslav Gorbatovschi.
Acum două săptămâni, Guvernul a decis să extindă domeniile de finanțare în cadrul proiectului Livada Moldovei. Astfel, credite preferenţiale vor fi alocate şi pentru investiţii în domeniile arhitecturii peisagistice, creşterea plantelor decorative, dar şi în dezvoltarea turismului rural. „Vorbim aici de investiţii în infrastructură, fie vorbim despre teren protejat, fie că vorbim de teren deschis. Teren protejat, sere solare sau alte activităţi cu toată infrastructura necesară. Sisteme de irigare, sisteme de încălzire. Echipamente, utilaje agricole”, a comunicat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc. Valoarea maximă a unui împrumut în cadrul proiectului este de 5 milioane de euro. Rata dobânzii constituie 5 la sută în euro şi 7,5 la sută pentru creditele în valută naţională, adică de aproape două ori mai mică decât mediile pe piaţă. „Până la anul nou, pe lângă cele 4 bănci comerciale, pe care le avem la program, să mai avem vreo 3. Având 7 bănci în loc de 4 noi sperăm că vom putea acoperi o cantitate cât mai mare de potenţiali beneficiari”, a spus directorul executiv proiectul Livada Moldovei, Iurie Brumărel.
Proiectul Livada Moldovei va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului până în anul 2021. Valoarea totală a investiţiilor în proiect este de 120 de milioane de euro.