Întunericul care ne poate aduce lumină – (și)sorocenii își aduc aportul la diminuarea consumului de curent electric

0
111

Chemările autorităților de a economisi curentul electric, mai cu seamă dimineața și seara, au fost auzite de majoritatea cetățenilor și efectele nu s-au lăsat așteptate. Or, după cum scrie pe pagina sa de Facebook, expertul Veaceslav Ioniță, ieri valoarea maximă a consumului de energie electrică a fost de 751 MW, sau cu 11,2% mai mică decât media pentru precedentele 3 săptămâni.

Am solicitat părerea unor soroceni cu privire la măsurile luate pentru a economisi curentul electric și iată care au fost răspunsurile lor:

Anatol ȘAPOVALOV, antreprenor: „Altfel nici nu putea fi, bineînțeles că economisesc acolo unde pot și unde este posibil. La această oră (10:30), de exemplu, în casă nu arde nici un bec sau vre-un utilaj electric, cu excepția ceasului de la rolă și beculețele de la întrerupătoare. Sper că astfel procedează și alți cetățeni. Pe de altă parte, statul prea mult i-a „corcolit” pe unii, care s-au deprins să primească subvenții și compensații pe care nu le merită”.

Ilie MANEA, antrenor, satul Rublenița: „Numaidecât economisesc. Bunăoară, în fiecare cameră aprind numai un bec și acesta este din cele economicoase. Nu mai coacem nimic în rolă, iar din cele două frigidere și un congelator funcționează doar un frigider. Mă strădui și pe-afară să nu ardă vreun bec fără să fie nevoie. Altfel, eu economisesc de mai multă vreme și luna trecută, de exemplu, am achitat, pentru curentul electric, cu 180 de lei mai puțin”.

Boris IVASI, inginer: „Sunt de acord cu chemările de a economisi curentul electric și o fac, fiindcă înțeleg că este o necesitate stringentă. De altfel, casa noastră are pereții bine încălziți și la moment în casă sunt +20 de grade Celsius, fără să fie inclus vreun aparat sau utilaj electric. Încă nu am pornit încălzirea în apartament, dar și atunci când o s-o facem o să ținem cont de banii care trebuie să-i plătim din buzunarul nostru. Sper că astfel procedează și alți cetățeni”.

Nicolae ROBU, preot: „Nu doar în orele de vârf, dimineața și seara, economisesc curentul electric, dar pe tot parcursul zilei. În casă nu ard becuri „în plus”, mai puțin folosim utilajele care consumă mult curent. Apelul autorităților mi se pare rezonabil și ar fi bine ca toată lumea să țină cont de el. Eu, bunăoară, am fost chiar ieri la o instituție unde era o căldură sufocantă și peste tot ardeau becurile. Mi-am permis să sting lumina și să-i rog pe cei de acolo să oprească și căldura. Bineînțeles, observația nu a plăcut la toți, dar această risipă costă bani și, cel mai rău, deconectări de care nimeni nu are nevoie”.

Vă reamintim că, energia de avarie, care este procurată în orele de vârf are un preț de cinci ori mai mare decât energia ordinară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.