ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Stânca Mâgla de pe malul Răutului

0
472

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Meleagurile Orheiul sunt vestite în special pentru pitorescul complexului natural, arheologic şi turistic Orheiului Vechi, deşi aceste plaiuri ascund şi alte mărgăritare demne de a fi descoperite, vizitate şi promovate de noi, turiștii de acasă. Stânca “Mâgla” este cu siguranță unul dintre acestea.

La marginea moşiilor satelor Piatra şi Pohorniceni, se înalţă o stâncă măreaţă ce veghează acest colţ de plai de câteva milioane de ani. Stânca “Mâgla”, cum îi spun localnicii acestui recif de pe malul Răutului, are o înălţime de 80 de metri şi este, încă din vechime, un punct de reper important pentru băştinaşi.

Aproape de mijlocul stâncii, se zăreşte o peşteră, care, zic sătenii, cândva era mult mai mare şi-i adăpostea pe oamenii din împrejurimi în vremuri de urgie. Pe timpuri, în această grotă localnicii se ascundeau de hoardele turceşti, dar și de alți inamici care treceau Nistrul și înaintau spre Prut.

Legenda spune că, într-o seară, o iscoadă otomană a prins un tânăr băștinaș pe care l-au mâglisit cu mult aur, adică l-au amăgit că-i vor da bogăţii imense dacă spune unde s-au ascuns consătenii săi. Tânărul a trădat şi a primit ca răsplată un ulcior de aur topit şi turnat pe gât. Iar stana de piatră a rămas cu denumirea stânca “Mâgla”.

Peisajul arhaic, îmbinat cu pitorescul Răutului, ne duce în sălbăticia epocii de piatră, deşi ne aflăm la mai puţin de 10 kilometri de oraşul Orhei. Formele ciudate ale bolovanilor care stau să cadă şi nuanţele pietrelor vechi de milenii fac din această stâncă o bijuterie a naturii, care merită a fi vizitată în primul rând de noi.


Articolul precedent55 de ani de la inaugurarea Catedrei de instrumente populare a Colegiului de Arte (VIDEO)
Articolul următorЮлия Ябанжи: «Те, кто участвовал в программах ODIMM, склоняют чашу весов к лучшему»
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.