ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Rezervaţia “Plaiul Fagului”

0
543

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În satul Rădenii Vechi de la capătul de nord-vest al podişului central al codrilor, este amplasată inima rezervaţiei “Plaiul Fagului”, un tezaur al naturii ce se întinde pe suprafaţa raioanelor Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni.

Rezervaţia “Plaiul Fagului” a fost creată acum un sfert de veac pe baza fostei rezervații cinegetice “Rădenii Vechi”. Rezervaţia a fost concepută ca un laborator natural, dorindu-se răspândirea speciilor autohtone ale fagului, mai ales că ea se află la limita de est a arealului natural de răspândire a fagului.

Aici sunt peste 900 specii de plante, printre care 151 specii de ciuperci, 48 de licheni şi 65 specii de muşchi. Prin rezervaţie mişună zeci de mistreţi, cerbi (nobili, cu pete şi lopătari — n.a.), căprioare, vulpi, bursuci, pisici sălbatice, ba şi lupii mai dau târcoale zonei, așa că fiți vigilenți în caz că vă adânciți prea mult în această parte a codrilor. Multitudinea de vietăți nu se limitează doar la partea inferioară a rezervației, căci și cerul este brăzdat de vreo 140 de specii de păsări.

Pentru vizitatorii curioși și nerăbdători de a surprinde animalele în mediul lor firesc a fost amenajat un ţarc unde pot fi admirate căprioare, cerbi şi alte mamifere. Populară este și zona cu fagi seculari, care cuprinde arbori cu vârste de peste 150 de ani, transformând rezervaţia dintr-o pădure obișnuită în una de poveste. Ba și relieful de aici este unul aparte.

Aflat departe de zona industrială, locul este lipsit de zgomotele civilizaţiei specifice orașelor noastre şi doar păsările îi bucură pe toţi cu ciripitul lor. Regiunea este considerată una dintre cele mai pitoreşti ecosisteme silvice din zona codrilor şi ocupă o suprafaţă de peste cinci mii de hectare.

O parte din rezervaţia “Plaiul Fagului” este accesibilă şi pentru turişti, în alta au acces doar colaboratorii rezervaţiei. O vizită la rezervaţia “Plaiul Fagului” este recomandată pentru cei care vor să se adăpostească la umbra codrilor de arșița din aceste zile.


Articolul precedentBoxerul Vasile Belous din Unguri a câştigat medalia de bronz la campionatele europene!
Articolul următorReparaţia drumului Şolcani‑Arioneşti (R9): a fi sau a nu fi? (2)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.