ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Izvorul Cristofor din Volodeni

0
293

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Multe dintre izvoarele din satele noastre se zice că au nu doar apă bună, dar şi tămăduitoare. Cât adevăr există în aceste afirmaţii o pot spune doar experţii după analiza compoziţiei chimice a apei, dar chiar şi atunci când aceasta este numai o legendă, oamenii spun că se simt mult mai bine după ce o beau sau se spală cu ea. La fel este şi cu izvorul Cristofor aflat la marginea satului Volodeni, raionul Edineț. Mulţi săteni vin şi beau doar apa acestui izvor, deşi fântâni în sat găsești la tot pasul.

Ba sunt şi din cei care vin din oraşul Edineţ cu recipiente mai mari ca să ia apă de aici. Izvorul a fost amenajat de săteni, semn că oamenii din sat preţuiesc extrem de mult apa de aici. Denumirea izvorului se datorează lui Cristofor Melnic, un sătean care a locuit aici la începutul secolului XX-lea şi care îngrijea de acest izvor.

Familia sa avea două mori în preajma satului, iar izvorul a fost făcut chiar pe marginea drumului ce ducea spre una din ele. Deși morile au fost distruse în timp, cișmeaua a rămas intactă. Copiii şi nepoţii săi au continuat să facă acest lucru. Este interesant să vezi cum femei şi bărbaţi trecuţi de 70-80 de ani vin să bea apă de la acest izvor şi să mai stea la taclale lângă el. Unii sunt siguri că longevitatea o datorează acestei ape cu calităţi curative.

Din apa izvorului au băut ani la rând drumeții însetați, iar pentru animale a fost făcut un uluc separat. Acum câțiva ani, sătenii au reparat izvorul şi l-au amenajat, au construit un zid de piatră şi o masă, pentru comoditatea vizitatorilor.

Apa cristalină țâșnește din pământ, curge repede peste pragurile de piatră, formând mici cascade. Lângă izvor a fost ridicată şi o răstignire de piatră, iar mulți dintre cei ce-și potolesc aici setea se opresc și-i mulțumesc Domnului pentru apa gustoasă pe care le-o dă oamenilor. Vara, cei care au pământ în apropiere bat zi de zi drumul până aici pentru a-şi face rezerve de apă.

Majoritatea sătenilor sunt siguri de faptul că apa izvorului Cristofor este cu totul specială şi are proprietăți miraculoase. Aşa că, dacă sunteţi prin acea regiune, treceţi pe la Izvorul lui Cristofor şi sorbiţi din această apă dătătoare de viaţă.


Articolul precedentFotografia zilei: Cetatea în haine de toamnă
Articolul următorFUNCȚII VACANTE: Cine vrea să lucreze în administrația raionului?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.