ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Dealul Bălăneşti

0
932

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Cea mai mare înălţime din Republica Moldova este dealul Bălăneşti de pe meleagurile Nisporeniului. Încă de la lecţiile de geografie de la şcoală ni se spunea că acesta este “Everestul” autohton şi are altitudinea maximă de 429 metri. Vârful Bălăneşti se află la aproape 100 kilometri de Soroca, la distanţe aproximativ egale de oraşele Nisporeni şi Ungheni.

Cu regret, nu există indicatoare dinspre satele apropiate spre cel mai înalt deal din Republica Moldova, iar acesta cu greu poate fi găsit de cei care ajung pentru prima dată aici. Ca să-l găsiți mai uşor, vă recomandăm să-i întrebaţi pe localnici de “Piscul lui Miron”, cum mai este botezată cea mai mare înălţime din Republica Moldova. Toponimul se datorează unui răzeş pe nume Miron care avea aici pământurile.

În prezent cel mai mare vârf din republică găzduieşte antenele de telefonie mobilă, iar după un gard ce le împrejmuieşte se găseşte şi indicatorul care ne anunță că ne aflăm pe cel mai mare pisc autohton.

Din când în când pe aici vin turişti, care însă se dezamăgesc de lipsa infrastructurii turistice şi nevalorificarea potenţialului acestei destinaţii dintre Nistru şi Prut. Dealul domină câmpia deluroasă din Podişul Codrilor, dar şi satul situat mai la nord-est, de la care a şi împrumutat denumirea. Iar de pe vârful acestuia se deschide o panoramă care este deosebită în orice anotimp.


Articolul precedentŞedinţa consiliului raional: Secţia transport – iaca este, iaca nu-i… (VIDEO)
Articolul următorDrum bun la… dezbateri!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.