În perioada 5-14 august la Soroca a avut loc Tabăra de vară “Matematica fără frontiere”, la care au luat parte 15 copii din județul Vrancea, România și 25 de copii din raionul Soroca. Astfel, participanții au fost antrenați în ateliere de matematică competitivă, unde au rezolvat probleme de geometrie și algebră, asistați fiind de profesori de matematică. Pe lângă aceasta, pe teritoriul Taberei de odihnă pentru copii “La Dumbravă” ei au fost implicați în diverse activități distractive și de recreere.
Tabăra… un loc special, plin de iubire și afecțiune! Un mugur al prieteniei ce te copleșește după prima privire! Un abis al poveștilor frumoase născute de prietenie. Locul unde visele au devenit sunet pe ”Portativul Realității”! Aici orele de matematică trimit cu voie către cele mai ascunse idei gândurile noastre pline de curiozități. Îmbinarea armonioasă dintre distracție și învățătură te atrage mai mult în domeniul matematicii. Fiecare oră are tainele sale pe care le afli cu ajutorul domnilor profesori. Ne vor fi foarte folositoare cunoștințele pe care le-am acumulat la lecțiile din liceele orașului Soroca. Matematica ne-a făcut să nu mai dorim să ne despărțim vreodată de noii prieteni și de meleagurile vizitate! Viața e nimic fără matematică, așa că sunt fericită de noua mea experiență.
Mă bucur că am participat la această tabără și le mulțumim nespus domnilor profesori că ne-au oferit această ocazie! Activitățile petrecute în Dumbravă m-au fascinat din toate punctele de vedere și locurile vizitate au fost deosebite! De asemenea, am făcut noi prietenii și am cunoscut diverse lucruri de care nu știam!
Însă, aceste lucruri nu ar fi putut exista fără domnul nostru director, Tataru Ionel, Consiliul Raional Soroca, Direcția Învățământ și doamnele noastre educatoare cărora le mulțumim, ne-ți făcut să ne simțim minunat în aceste zile unice!
Această tabără a reprezentat fluturele imaginației mele de copil! Cu siguranță voi mai reveni aici!
Grecu Andreea, Școala Gimnazială Paltin, județul Vrancea, România
Sunt bucuroasă că am avut ocazia să particip la această experiență incredibil de interesantă. În primul rând mi-am făcut niște prieteni mai deosebiți, dar devotați, De ce? Pentru că românii sunt foarte sinceri. Alți prieteni grijulii de care am avut parte sunt educatoarele Dorina Zabolotnîi, Olga Fornea și Grosu Andrei, care s-au străduit să facă acest schimb incomparabil.
Într-adevăr această vară nu ar fi fost atât de interesantă fără această tabără de matematică, care după părerea mea a fost o idee destul de ingenioasă. De asemenea mă bucur că a avut loc și un concurs care ne-a reorganizat gândurile, ne-a trezit mintea din hibernare în timpul verii.
Mi-ar plăcea să se mai organizeze astfel de schimburi de experiențe!
Sîli Milena, IP LT ”C. Stere”
Multumim organizatorilor! Copii s-au simtit foarte bine si au ramas cu amintiri frumoase datotita interesului deosebit pe care l-ati avut pentru a le creea un program interesant si variat.Ne-ati facut să vă simțim aș a cum sunteti FRATI ROMANI!
Marilena Emilia Stoian, din partea părinţilor
Ne luăm rămas bun
Tabăra s-a sfârșit acum
Cu lacrimi în ochi și cu fețe triste
Plecăm, ștergându-ne nasul cu batiste!
În caietul meu să știi,
Voi lipi amintiri, mii
Mereu mă vor însoți
Oriunde aș călători.
Chiar de s-a terminat
Totul ne-a bucurat.
Iar jocurile cu haz
Ne-au șters lacrimile de pe obraz.
Vă spun ”La revedere”
Vă voi vizita cu mare plăcere!
Săvulescu Alexandra, Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu”, Focșani
Această tabără a fost de neuitat pentru mine, deoarece am avut onoarea de a participa la tabăra ”La Dumbravă” din satul Volovița, municipiul Soroca. Am fost plăcut surprinsă de prietenia oferită de copiii din tabără. Educatoarele noastre: doamna Dorina Zabolotnîi și doamna Olga Fornea, care ne-au primit cu brațele deschise.
A fot cea mai tare vară de până acum. Tabăra ”La Dumbravă” va rămâne mereu în sufletul meu!
Țibrea Ștefania, Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu”, Focșani
Petrecându-mi deja a treia oară timpul în tabăra ”La Dumbravă”, pot cu certitudine afirma că acest schimb a fost cel mai interesant. Pe lângă activitățile amuzante organizate în tabără, am avut șansa de a face cunoștință cu elevii din România în cadrul unui schimb intercultural. În timpul lecțiilor de matematică am învățat multe lucruri noi, iar concursul care a urmat a fost într-adevăr provocator.
Nicolai Vlada, IP LT ”C. Stere”
Zece zile de nota 10 în tabăra “La Dumbravă”. Proiectul “Matematica fără frontiere” ne-a unit pe toți: elevi, profesori, adică școala – de o parte, cât și reprezentanții autorităților, instituțiilor ce au grijă de școală – pe de altă parte, cărora le mulțumim mult pentru sprijin, implicare și susținere. Zile frumoase petrecute la Volovița, referindu-ne atât la activitatea principală legată de matematică – desfășurată la trei licee din municipiul Soroca, unde atât elevii, cât și mentorii acestora, au pătruns în tainele acesteia, iar acum rezultatele sunt deja cunoscute – precum și la activitățile de vacanță, odihnă și voie bună desfășurate pe întreaga perioadă a taberei, după un program și mod de organizare bine conceput, structurat și atent derulat.
Momente cu mare încărcătură emoțională, de spirit și de suflet, atât pentru elevi cât și pentru profesori – ne-am cunoscut mai bine unii pe alții, s-au legat prietenii, destăinuiri de viață, gând și faptă – totul rămâne o vie amintire și lucruri de viitor! Proiectul “Matematica fără frontiere” cu siguranță va fi întărit, dezvoltat, continuat. Pentru moment mulțumim tuturor pentru implicare, ospitalitate românească, simțită și transmisă prin dulcele grai moldovenesc!
“La revedere tabără dragă!” Vă așteptăm în Vrancea noastră mioritică! Mult spor și succes în noul an școlar!
Prof. Ionel Tataru, Școala Gimnaziala Paltin, județul Vrancea
Aceste 10 zile petrecute în tabără o să rămână mereu în amintirea mea. Dacă mi s-ar oferi ocazia să mă întorc acolo, știu sigur că nu aș ezita în a răspunde afirmativ. A fost o experiență nemaipomenită, m-am distrat de minune. Pe lângă orele de matematică la care am învățat multe lucruri noi și foarte interesante pot spune că și activitățile din tabără au fost bine planificate. Doamnele educatoare au fost nemaipomenite, s-au comportat ca două mame cu noi, ne-au fost mereu alături. Cu colegii de echipă ne-am înțeles foarte bine, în această perioadă am reușit să devenim o familie.
Pot să afirm cu mâna pe inimă că am petrecut 10 zile de neuitat.
Băncilă Georgiana, Școala Gimnazială Paltin
Zilele petrecute în tabăra de vară ”La Dumbravă” m-au ajutat să descopăr noi obiceiuri de care nu auzisem niciodată. De asemenea, în cadrul acestei tabere am întâlnit oameni minunați alături de care m-am distrat pe cinste și alături de profesorii foarte bine pregătiți. O astfel de experiență este unică și chiar mă bucur că am avut ocazia să merg în această tabără!
Popoiu Cătălina, Școala Gimnazială Vulturu
În perioada 5-14 august am avut ocazia de a participa în cadrul taberei de vară ,,Matematica fără frontiere”.Acest schimb intercultural ne-a permis să cunoaştem persoane noi, atât din municipiul Soroca, cât şi din judeţul Vrancea, România. În urma acestei tabere de matematică am rămas cu multe impresii plăcute, datorită lucrurilor noi învăţate alături de profesorii minunaţi. Acest schimb de experienţă ne-a dat posibilitatea de a ne aprofunda cunoştinţele în domeniul matematicii, de a ne face noi prieteni de peste hotare și de a face schimb de impresii referitor la programele şcolare. Sper ca în viitor să mai fie organizate astfel de tabere de vară.
Voleac Evelina, eleva clasei a-IX-a ,,F”, IPLT ”Constantin Stere”
Tabăra ”Matematica fără frontiere” a fost o tabără de neuitat. Am avut multe activități interesante și distractive. Mâncarea a fost gustoasă și sănătoasă. Discoteca a fost foarte tare. Eu recomand cu mare drag această tabără și dacă aș mai avea ocazia să mai merg, m-aș duce.
Anton Rareș Alexandru, Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani
Dacă toate poveștile minunate încep cu “A fost odată…”, atunci aș putea să spun: A fost odată ca niciodată un grup de copii ce iubeau matematica. Știau că matematica înseamnă totul și totul e matematică. Matematica este arta cu care universul a început să se joace, creând o veșnică armonie printre enigmele divergente.
Pe zi ce trecea, copiii se străduiau să dezlege tainele matematicii până când într-o zi s-au întâlnit într-o dumbravă minunată, într-o tabără de vară unde au format o adevărată familie unită. S-au ajutat reciproc, s-au distrat împreună, au râs, au plâns, s-au certat și împăcat imediat știind că nu pot trăi unii fără ceilalți. Li s-a spus că doamnele Olga și Dorina sunt educatoarele lor, deși ele au fost întotdeauna două mame grijulii și atente. Și parcă îngerii cântau cu lire aurite în sufletele copiilor când, în fiecare dimineață, se trezeau cu glasul duios al doamnei Olga și chipul suav al doamnei Dorina. Așa treceau zilele, fiecare din ce în ce mai frumoase și mai distractive, iar copiii zburau pe aripi de simfonii scrise cu cifre și formule la orele de matematică; pășeau încet în universul ludic al jocului alături de noii prieteni. Nici nu și-au dat seama cum au ajuns în ultima zi…”ziua de adio”. Credeau din tot sufletul că adevărata prietenie rezistă timpului, distanței și tăcerii, iar după ce râurile de lacrimi înnodate în bărbii și consolidate în cariere de piatră, au secat și-au dat seama că nimeni nu are cum să despartă ceea ce matematica a unit, ceea ce sufletele lor au zugrăvit timp de 10 zile. În inimi le-au rămas pictate amintiri în formă de spirală, momente efemere de fericire adunate în constelații strălucitoare, zâmbete ascunse în puzderia de vise devenite realitate, acolo, pe tărâmul de basm numit “Dumbrava minunată”.
Staicu Gabriela, Școala Gimnazială Paltin
Orice elev visează la vacanta mare… Anul acesta cu adevărat m-am odihnit în vacanță. Am avut marele noroc să particip în schimbul V- schimbul intercultural “Matematica fără frontiere”. Îmi părea că nu va fi interesant – matematică și iar matematică. În echipă am avut parteneri, elevi din județul Vrancea, România. Mi-am făcut foarte mulți prieteni, am petrecut zile interesante participând la variante activități, concursul la matematică, excursii și am vizionat spectacolul “Aripi” la teatrul dramatic autohton “Veniamin Apostol”, Soroca.
Sunt foarte mulțumită de vacanța mare!
Haric Cornelia, LT ”P. Rareș”, Soroca
Aceste zile petrecute în tabăra de vară ”La Dumbravă” au fost unice și de neuitat. Proiectul ”Matematica fără frontiere” m-a ajutat să învăț mai multe lucruri noi și foarte folositoare. Am avut ocazia de a fi însoțită de cele bune, drăguțe și grijulii educatoare. Ele ne-au fost mereu alături. Activitățile din tabără au fost de cele mai multe ori , interesante și foarte amuzante. Locurile pe care le-am vizitat ne-au fascinat.
Dacă aș mai avea ocazia de a mai veni la această tabără, sunt sigură că n-aș vrea să o ratez!
Spulber Valentina Loriana, Școala Gimnazială Paltin
În perioada 05.08.2018 – 14.08.2018 şi-a desfăşurat activitatea Tabăra de vară de matematică „Matematica fără frontiere”, în cadrul taberei de odihnă „La Dumbravă”. A fost formată o echipă de 40 elevi, olimpici la matematică, din România, judeţul Vrancea şi din instituţiile de învăţământ din raionul Soroca. Scopul activităţii acestei tabere a fost
pregătirea elevilor dotaţi din perspectiva participării la diferite concursuri de nivel regional, naţional şi internaţional. Din judeţul Vrancea au participat 15 elevi şi 3 profesori de matematică, din raionul Soroca au participat 25 elevi.
În perioada respectivă cu elevii din această grupă în fiecare zi s-au desfăşurat diferite activităţi cu caracter matematic: lecţii, concursuri, şezători matematice, etc. S-au încadrat activ în desfăşurarea acestor activităţi profesorii de matematică: Baş Liudmila şi Ceban Valentina de la LT „C. Stere”, Cojocaru Ion şi Calmuţchi Laurenţiu de la Universitatea de Stat di Tiraspol, precum şi Tataru Ionel şi Ţibrea Laurenţiu din judeţul Vrancea. Ultima activitate din cadrul taberei a fost un concurs de matematică (olimpiadă). În urma desfăşurării concursului au fost desemnaţi învingătorii ( deţinătorii locului I la fiecare clasă): cl. V-a Lupu Vitalia, LT „C. Stere”, Soroca, la cl. VI-a Tarlev Călin, LT „C. Stere”, Soroca, la cl. VII-a Anton Rareş Alexandru, şcoala „D. Zamfirescu”, Focşani, România, la cl. VIII-IX- a Lupaşco Andrei, LT „C. Stere”, Soroca.
Suntem convinşi că activitatea Taberei de Matematică a fost de bun augur şi sperăm la colaborare cu colegii din România şi în continuare.
Victor Iavorschi, metodist, DÎ Soroca, profesor de matematică la LT „C.Stere”
Sunt profund satisfăcut de lucrul imens realizat de Președintele raionului Soroca dl Muntean Ghenadie cu echipa sa. Admir efortul echipei Direcției de Învățământ în frunte cu neobosita dna Mușenco Angela și dl Iavorschi Victor, susținuți de conducerea de vârf a raionului, pentru a organiza funcționarea taberei în desfășurarea odihnei, realizarea lucrărilor creative matematice și a activităților culturale realizate cu copiii în cadrul ediției matematice a taberei de vară.
Împreună cu dl Calmuțchi Laurențiu, șef de catedră, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, am participat la citirea unor mini cursuri de activitate matematică cu cei 40 de mici matematicieni din tabără, am organizat un concurs matematic și am participat la festivitatea de încheiere a lucrărilor taberei matematice de vară. Ambii am rămas profund emoționați de elanul dragostei cu pasiune nemăsurabilă a cadrelor didactice și a lucrătorilor cantinei depusă în tot ce au făcut pentru acești copii.
Sper că acest început de bun augur va avea continuare.
Ion Cojocarudoctor în științe pedagogice, conferențiar universitar la Catedra Didactica Matematicii, Fizicii și Informaticii, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău)
Odihna copiilor a fost una din problemele majore care s-a aflat pe tot parcursul verii în atenția Consiliului Raional. În acest sezon estival am reușit să organizăm 5 schimburi, astfel numărul copiilor beneficiari de foi de odihnă a crescut și constituie 1500 elevi. Practic fiecare al 6 elev din raion a avut posibilitate să se odihnească în tabără.
Schimbul intercultural cu județul Vrancea în cadrul proiectului ”Matematica fără frontiere” este un nou succes. Am reușit în cadrul vizitelor în tabără să discut cu elevii și profesorii. Impresiile oaspeților sunt din cele mai bune. Cred, acestea vin să confirme că știm a organiza evenimente frumoase, că avem cadre didactice și elevi capabili pe care i-am susţinut şi îi vom susține.
Chiar dacă sezonul estival 2018 s-a terminat, lucrările în tabără vor continua. Graţie unui proiect investiţional semnat dintre Consiliul raional Soroca cu judeţul Vaslui în următoarea perioada vor fi construite 4 căsuţe noi cu toate utilităţile moderne.
Muntean Ghenadie, preşedintele raionului Soroca
Suntem la o primă experienţă în organizarea unei tabere tematice pentru elevi. Cred, că am reuşit să organizăm un program variat şi interesant pe toată durata taberei. Pe lângă atelierele de matematică, au fost realizate excursii, care au pus în valoare frumuseţea ţinutului nostru, concerte, concursuri sportive, vizionare de spectacole. Pe parcursul acestor 10 zile am reuşit să învăţam că prin intermediul parteneriatelor pot fi găsite soluţii la multiplele probleme din domeniul educaţiei.
Ţin să aduc mulţumiri pentru tot suportul acordat conducerii raionului, directorilor de licee, profesorilor de matematică implicaţi în organizarea atelierelor, colaboratorilor Direcţiei Învăţământ, profesorilor de la universitatea din Tiraspol, administraţiei taberei „la Dumbravă”, şi nu în ultimul rând colegilor noştri de la Focşani. Sunt sigură că dorinţa de a face viaţa elevilor mai plină de semnificaţie, mai interesantă reprezintă temelia unei relaţii de durată.
Angela Muşenco, şef adjunct direcţia Învăţământ
Citiți mai multe despre tabăra de matematică aici: